АНОНС: Похід на гору Чорна Ріпа до 140-річчя студентської мандрівки, яку організував Іван Франко

На Львівщині запрошують у мандрівку, яку 140 років тому організував Іван Франко.

Подію анонсує Дім Франко.

27 липня 1884 року Іван Франко зі студентами вирушив у мандрівку, яка тривала місяць. Експедицію з насиченою культурно-пізнавальною програмою вважають точкою відліку організованого туризму на Галичині.

З нагоди 140-річчя від цієї знакової дати, управління туризму та курортів ЛОДА спільно з Домом Франка та Львівським обласним центром краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді запрошують у 2-денну мандрівку.

У програмі першого дня екскурсія історико-культурним заповідником "Тустань", коростівська вузькоколійка, відвідини могили князя Святослава у Гребеневі, зупинка в Тухлі біля криниці, з якої пив воду Іван Франко, ватра, пісні, квіз про Каменяра.

9 серпня запланований похід на гору Чорна Ріпа (1285 м), яка розташована на кордоні трьох областей Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської. Участь у сходженні візьмуть представники трьох регіонів.

Старт сходження з Львівської області о 9:30 біля витягу "Захар Беркут" у с. Волосянка. Зустріч з учасниками з інших областей запланована о 14:00 на вершині Чорна Ріпа. Запрошуємо усіх охочих долучитись до мандрівки.

Головні учасники – захисники та захисниці України в межах проєкту "Терапія мандрами".

Кількість місць обмежена. Реєстрація за посиланням.

 

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.