У Канаді знайшли викопну рибу із зачатками пальців

Палеонтологи з Канади та Австралії знайшли перше підтвердження теорії про виникнення зачатків пальців у риб.

Структури, що переходять на пальці, знайшли у плавці риби Elpistostege watsoni, яка жила 380 млн років тому, повідомляє "НВ" із посиланням на ScienceAlert.

 
РЕКОНСТРУКЦІЯ: Katrina Kenny

"Ми зробили важливий прорив в розумінні того, як рука була вперше сформована для всіх хребетних. Це перший випадок, коли ми однозначно виявили пальці, замкнені в плавці з променями плавника у риби. Кісточки цих променів дуже схожі на те, як влаштовані кістки пальців у більшості тварин", — сказав палеонтолог Джон Лонг з Університету Фліндерс в Австралії.

Перехід від водних риб до чотириногих істот (тетраподів) є одним з найбільш важливих в еволюційної історії, проте в наших знаннях є значні прогалини.

Одним з таких прогалин була точка, в якій риба вийшла з глибини і почала добувати їжу в більш дрібних водах — що вважається проміжним етапом перед виповзанням на сушу. Щоб завершити цей перехід, тваринам знадобилося б щось дуже важливе для повзання — тобто руки і ноги.

Лонг і його колега-палеонтолог Річард Клутьє з Університету Квебека в Канаді описали скам'янілі останки риби Elpistostege watsoni довжиною 1,57 метра, знайдені в Канаді в 2010 році.

Це, ймовірно, найповніший коли-небудь описаний екземпляр Elpistostege. Рештки риби містять і повний скелет грудного плавця.

"Після того, як ми порівняли наш скелет плавця Elpistostege зі скелетом рук і кистей наземних тварин, стало ясно, що ряди дрібних кісточок були — в еволюційному сенсі – такими ж, як і кістки фаланги в руках наземних тварин", — сказав Лонг.

Кістки — це не зовсім справжні пальці, оскільки вони заховані усередині плавника і не можуть вільно рухатися. Але це підтверджує, що тварина є проміжною ланкою між рибою і чотириногими.

"Це відкриття відсуває походження пальців у хребетних на рівень риб і каже нам, що структура "руки" хребетних вперше з'явилася в глибинах еволюції, незадовго до того, як риби покинули воду", — резюмує Лонг.

Дослідження також показали, що Elpistostege watsoni був найбільшим хижаком, що мешкав на мілководді сучасного Квебека. Він харчувався дрібнішими лопастеперими рибами, що також вимерли до нашого часу.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.