АНОНС: На історичному фестивалі презентують книгу про змову Гітлера й Сталіна в 1939-41

17 листопада в рамках історичного науково-популярного фестивалю LEGIO HISTORICA Андрій Галушка і Єгор Брайлян представлять книгу "Змова Диктаторів: Поділ Європи між Гітлером і Сталіним 1939-1941".

Книга, що вийшла друком у видавництві "Клуб Сімейного Дозвілля", покликана змінити уявлення читачів про одну з найбільш заідеологізованих тем на пострадянському просторі - початок Другої світової війни.

 

Радянський міф про "Велику вітчизняну" виводив за рамки головного конфлікту людської історії події 1939-1941 років, коли СРСР та Йосиф Сталін були учасниками поділу Європи разом з Третім Райхом та Адольфом Гітлером.

Під час роботи над книгою автори використали велику кількість західних джерел й історичних праць про Другу світову. З них дуже малий відсоток доступний у перекладах та відомий українському читачеві.

У рамках фестивалю "Змову диктаторів..." презентуватиме один зі співавторів, історик Єгор Брайлян, а його колега Андрій Галушка буде на відеозв'язку з Лондона. 

17 листопада, субота, 12.00

Місце: Київський нацоінальний університет ім. Т. Шевченка, Червоний корпус (вул. Володимирська, 60), ауд. 347.

Вхід вільний.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.