Клімкін відсторонив консула в Гамбурзі за антисемітські висловлювання

Консула України в Гамбурзі (Німеччина) Василя Марущинця тимчасово відсторонили від виконання службових обов'язків.

Вітчизняне Міністерство закордонних справ перевіряє його причетність до антисемітських висловлювань та фашистських симпатій у соціальних мережах – про це "5 каналу" повідомила речниця відомства Мар'яна Беца.

Після скандальних висловлювань у МЗС щодо Василя Марущинця відкрили відповідне дисциплінарне провадження.

"Розпочато термінове дисциплінарне провадження у зв'язку з антисемітськими висловлюваннями одного з консулів у Гамбурзі. Дипломат відсторонений від виконання службових обов'язків, наразі розглядається питання про його можливе відкликання з Гамбурга до України. МЗС України категорично засуджує всі прояви антисемітизму, ксенофобії та дискримінації і не толерується серед наших співробітників як центрального прав'я, так і за кордоном. Ми ретельно розберемося із ситуацією та зробимо висновки на майбутнє", – зазначила Мар'яна Беца.

 

Скандал навколо Василя Марущинця розгорівся після того, як у ЗМІ потрапили дописи з його закритої сторінки у "Фейсбуці".

Зокрема, він публікував фото, на якому позує з тортом із написом "Mein Kampf" ("Моя боротьба" – назва програмової книжки ідеолога нацизму Адольфа Гітлера)

 

Нагадуємо, що Adidas випустив серію спортивного одягу із зображенням державного герба СРСР і надписом USSR напередодні Чемпіонату світу з футболу, який в липні відбудеться в Росії. Через негативну реакцію багатьох клієнтів і заяви політиків, компанія зняла з продажу цей одяг.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.