Історія тузлівської солі

Робота на солевидобутку була важка та виснажлива. З раннього ранку робітники візками в'їжджали в озеро з пологих берегів, займали ділянки та лопатами відколювали шматки солі. Потім вилами піднімали її з води та навантажували на візки. Тут сіль обсихала, після чого її звозили на середину ділянки і зсипали в "горби", які швидко тверділи, утворюючи суцільну масу. Солона вода, в якій від світанку до заходу сонця стояли робітники під серпневою спекою, роз'їдала тіло, а тяжка праця виснажувала сили та здоров'я

У лиманах Причорномор'я здавна видобували самосадочну сіль. Після російсько-турецької війни 1812 р. на лиманах Тузловської групи (Бурнас, Алібей, Шагани) починається активний період промислу самосадкової солі на Тузлівських лиманах.

При цьому царський уряд встановив жорсткий контроль за її здобиччю. Соляне Управління видавало свідоцтва солепромисловикам на право видобутку, а Аккерманська митна застава стягувала акциз за вивезення стратегічного товару з Бессарабської губернії.

Сіль активно стали добувати на лимані Бурнас і згодом виникло село Тузли. Воно було засноване наприкінці XVIII століття кочуючими чабанами, які зі своїми отарами зупинялися поблизу солеварень.

Звідки село і отримало свою назву від тюркського слова "туз" - сіль. Для керівництва соляними промислами було створено Контору Соляного Управління, тому село Тузли у першій половині ХІХ століття іноді ще називали просто Контора. На місці цієї Контори згодом було збудовано церкву Святого Архангела Михайла.

 

Штатом у Бессарабському Соляному Управлінні губернії було передбачено посаду інженера-доглядача озер. Ним одним із перших і до 1824 року був призначений грек Стратій Калфа.

Калфа згодом вийшов у відставку та оселився в Аккермані. На честь Стратія Калфи названо мис Калфа – зараз чудова рекреаційна зона у Національному природному парку "Тузлівські лимани".

Територія, де колись видобували сіль, серед місцевого населення зараз називається "Сольпром". Але від колишнього сольпрому залишилися лише деякі просолені стовпчики та залишки випарників.

Збір солі на самосадкових озерах, дуже добре описаний Аполоном Скальковським з прикладу Бессарабського соляного промислу. Ось що і як він пише:

"...Сіль починала сідати за спаданням весняних вод, тобто в червні. Садка триває у липні, а серпні відбувається сам видобуток. Зазвичай робітники з возами і худобою розташовувалися табором всередині межі промислів.

З ранньої весни приходили на околиці м. Тузли (біля Шаганського та Алібейського озер) незліченні низки возів і розташовувалися таборами в степах, що оточують промисли. Там вони користувалися безгрошовими пасовищами та водопоями з навмисне влаштованих колодязів.

На рік могло прийти до 60 000 возів, 15 000 погонщиків, 120 000 голів худоби. А з 1 серпня приступали до ламання солі. Робітники навмисне для того влаштованими возами в'їжджали на дуже далекий простір у саме озеро, яке не має зовсім крутих берегів.

Сіль складає дно, а вода тримається зверху, не маючи жодного фута глибини. Потім особливого роду вилами та лопатами ламають вони сіль і навантажують на візки. Вода по вілам стікає, а сіль, обсохнувши, завантажується в бурти, твердне і становить суцільну масу.

За середнім обчисленням, промисловців (тобто покупців) тут буває до 700 чоловік, робітників до 10 тисяч людей, видобуток солі перевищує від 3 до 6 млн. пудів.

За старих часів бессарабські жителі цілими тисячами приходили для добування солі, брали ділянки на озерах, ламали і, очистивши, відвозили.

Перевезення солі здійснювалося на возах; одному возі містилося близько 51 пуду солі. Крім того, перевертання, перевезення солі на відкритому повітрі також сприятливе для покращення її смакових якостей...".

 
Залишки Сільпрому біля с.Тузли

Робота на солевидобутку була важка та виснажлива. З раннього ранку робітники візками в'їжджали в озеро з пологих берегів, займали ділянки та лопатами відколювали шматки солі. Потім вилами піднімали її з води та навантажували на візки.

Тут сіль обсихала, після чого її звозили на середину ділянки і зсипали в "горби", які швидко тверділи, утворюючи суцільну масу. Солона вода, в якій від світанку до заходу сонця стояли робітники під серпневою спекою, роз'їдала тіло, а тяжка праця виснажувала сили та здоров'я.

Плата ж була низькою. На видобуток солі, утримання управління, приміщень та інші потреби скарбниця витрачала по 2 коп. сріблом з пуду, хоч продавалася сіль із казенних запасів по 27 копійок сріблом за пуд.

Власне, кожен мільйон пудів солі давав скарбниці 250 тисяч рублів чистий прибуток. Водночас робітники за свою тяжку працю отримували копійки. Згодом соледобувні промисли перейшли до рук приватних підприємців.

Але видобуток солі став поступово знижатися і практично як вид бізнесу перестав існувати в 30-х роках ХХ сторіччя.

В теперішний час місцеві жителі іноді збирають сіль з Тузлівських лиманів для себе, але промислового значення таке природокористування вже немає. Хоча, якщо зараз буде потрібно відновити такий від природокористування, то це зробити не важко.






8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.