АНОНС: Відкриття меморіальної дошки Ґарету Джонсу

Відкриття меморіальної дошки Ґарету Джонсу та проведення круглого столу «ҐАРЕТ ДЖОНС: ПОСТАТЬ ЖУРНАЛІСТА У ДОСЛІДЖЕННІ ІСТОРІЇ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ» відбудеться у Києві 3 жовтня

Співорганізатором заходу є навчально-науковий інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

В програмі заходів:

- Відкриття меморіальної дошки Ґарету Джонсу (приміщення перез Залою образотворчих мистецтв)

- Церемонія нагородження лауреатів 2023 р. відзнакою "Медаль Ґарета Джонса. Правда і честь".

- Урочисте передавання електронного архіву Ґарета Джонса Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського.

А також презентація книги В'ятровичем В. М.: V. Viatrovych, L. Luciuk. Enemy Archives. Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement – Selections from the Secret Police Archives, 2023 (В. В'ятрович, Л. Луцюк. Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух, 2023)

Лауреати Відзнаки "Медаль Ґарета Джонса. Правда і Честь" 2023 року:

1. ПАНЧЕНКО Олександр Іванович – журналіст і дослідник, науковець, автор сотень журналістських публікацій про Голодомор й політичні репресії проти українців, десятків книг політичної публіцистики та україністики, книг споминів і збірок статей про визначних діячів українського національно-визвольного руху, приват-доцент Українського Вільного Університету (Мюнхен, ФРН)

2. СИДОРЖЕВСЬКИЙ Михайло Олексійович – журналіст і літератор, головний редактор "Української літературної газети", автор публікацій про трагедію голодоморів на Житомирщині, зокрема книги "Солотвин: з глибин минулого до наших днів" (2023), голова Національної спілки письменників України

3. ЮЩЕНКО Віктор Андрійович – третій Президент України, ініціатор вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні на державному рівні, автор книги "Недержавні таємниці" та інших публікацій, де висвітлено тему Голодомору-геноциду

4. ЛУК'ЯНЕНКО Надія Іванівна, вдова

Коли: 3 жовтня, початок о 14.00.

Де: Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, вул. Володимирська, 62 

Ґарет Джонс - валлійський журналіст, який уперше у західній пресі під власним іменем заявив про масовий голод в СРСР (1932—1933), в тому числі і про Голодомор. Його репортаж був надрукований з-поміж інших також у газетах "The Guardian" та "New York Post".

 

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.