"Людина-дракон": вид, що може змінити історію еволюції. ФОТО

Китайські дослідники знайшли череп, який міг належати абсолютно новому виду людини.

Вони кажуть, що це наш найближчий еволюційний родич серед відомих видів прадавньої людини, таких як неандертальці та Homo erectus (людина прямоходяча), пише ВВС. Україна.

 
фото: KAI GENG

Науковці назвали його Homo longi від китайського long – дракон. Цей вид мешкав у Східній Азії щонайменше 146 000 років тому.

Результати дослідження опублікували в журналі The Innovation.

Череп знайшли у Харбіні, на північному сході Китаю, у 1933 році, але увагу вчених він привернув лише недавно.

"Це одна з найважливіших скам'янілостей періоду останнього мільйону років, які наразі виявлені", - сказав BBC News Кріс Стрінгер, провідний британський експерт з еволюції людини, який був членом дослідницької групи.

"Ми знайшли окремий вид, який ще не став Homo sapiens, але належав до окремої гілки, що розвивалася протягом кількох сотень тисяч років і врешті-решт вимерла".

Дослідники кажуть, що це відкриття може переписати історію еволюції людини. Їхній аналіз свідчить, що ця гілка людського генеалогічного древа тісніше пов'язана з Homo sapiens, ніж неандертальці.

 
фото: KAI GENG

Харбінський череп – найбільший з коли-небудь виявлених черепів архаїчних людей. На думку вчених, він міг вмістити мозок, який за розміром можна порівняти з мозком сучасної людини.

Людина-дракон мала великі, майже квадратні очниці, товсті надбрівні дуги, широкий рот та величезні зуби.

"Скам'янілість добре збереглася. Є багато деталей, які мають вирішальне значення для розуміння еволюції роду Homo та походження Homo sapiens", - каже Цян Цзи, професор палеонтології Хебейського університету.

"Череп являє собою мозаїчну комбінацію примітивних та більш сучасних рис, що відрізняє його від інших, вже відомих видів Homo".

На думку вчених, череп належав чоловіку міцної статури. Про його спосіб життя відомо мало, оскільки череп забрали з місця, де його первісно знайшли.

Знахідку здійснив 1933 року робітник, який будував міст через річку Сунгарі у Харбіні.

У той час місто перебувало під японською окупацією. Підозрюючи, що це культурна цінність, китаєць таємно вивіз його додому, щоб він не потрапив до рук окупантів.

Він сховав череп на дні родинного колодязя, де він зберігався близько 80 років. Чоловік розповів сім'ї про знахідку перед смертю – так вона потрапила до рук науковців.

 
фото: KAI GENG

У наукових колах точаться суперечки про те, чи є череп рештками Homo sapiens, неандертальців, так званих денисівських людей (за назвою печери на Алтаї) чи це "щось зовсім інше".

Однак китайські дослідники стверджують, що знайдена скам'янілість являє собою поступову еволюцію нового виду.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.