Оголошено конкурс мистецьких робіт про Хотинську битву 1621 року

Українське товариство охорони пам’яток історії та культури в партнерстві з іншими організаціями оголошує про початок Міжнародного українсько-литовського конкурсу мистецьких робіт, «Memory. History and future», присвячених 400-річчю історичної події – перемозі в Хотинській битві 1621 року

Хто може взяти участь:

Діти та молодь віком до 21 року за трьома віковими категоріями:

  • 1 категорія – автори робіт віком до 9 років включно;
  • 2 категорія – автори робіт віком від 10 до 15 років включно;
  • 3 категорія – автори робіт віком від 16 до 21 року включно.

До Конкурсу приймаються роботи, виконані особисто учасником.

Кількість робіт від одного учасника не обмежена.

 

Тема робіт:

Історичні факти, пов'язані з подіями, що передували Хотинській битві 1621 року та відбувалися безпосередньо під час битви і відразу ж після перемоги й підписання мирної угоди 8 жовтня 1621 року.

Формат:

Роботи повинні бути виконані на папері формату А3 в будь-якій техніці.

Сюжет:

  • Зображення військових, бойових, побутових, народних сцен, сцен із життя дійових осіб із зображенням груп, постатей людей різного віку в ландшафті, в ролях, одязі, побутовому оточенні, що відповідають історичному часу – кінцю ХУІ ст – 1621 року.
  • Події з життя Великого Князя Литовського Яна-Кароля Ходкевича, пов'язані як з Хотином, так і з Острогом та родиною князів Острозьких.

Як оформити конкурсну роботу:

На звороті творчої роботи вказати:

  • прізвище, ім'я та вік (дата народження автора);
  • навчальний заклад із зазначенням номера школи, назви міста/села, району, області,
  • або ж – роду занять для тих, хто вже закінчив навчання;
  • назва творчої роботи;
  • техніка чи стиль виконання, номінація;
  • електронна пошта для зворотного зв'язку про отримання роботи та передачу для оцінювання до конкурсної комісії.

Термін подачі робіт на конкурс:

Роботи надсилаються до 05 вересня 2021  (за поштовим штемпелем) за адресою:

01015, к. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 19,

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури,

з обов'язковою поміткою на пакеті чи конверті під адресою "Конкурс "Memory. History and future".

Підсумки конкурсу будуть оголошені 20 вересня 2021 року.

Списки учасників Конкурсу розміщуються на офіційних сайтах співорганізаторів конкурсу 22 – 24 вересня 2021 р.

Журі визначає:

  • три призові місця у кожній з вікових категорій,
  • кращі творчі роботи, які увійдуть до ексклюзивної подарункової книги, підготовленої видавництвом "Майстер Книг" (м. Чернівці).

Критерії оцінювання:

  • відповідність роботи тематиці Конкурсу;
  • відповідність роботи умовам Конкурсу;
  • ступінь самостійності автора під час виконання роботи.

Переможці Конкурсу нагороджуються Подяками та подарунками Посольства Литовської Республіки в Україні.

Школи та навчальні заклади, учні яких візьмуть участь у Конкурсі, а також вчителі, чиї учні отримали перемогу, будуть нагороджені Подяками Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні та Українського Товариства охорони пам'яток історії та культури.

Детальніше про конкурс: http://pamjatky.org.ua/mizhnarodnij-ukra%d1%97nsko-litovskij-konkurs-tvorchix-robit-memory-history-and-future

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.