У Бразилії відзначатимуть 130-річчя української діаспори

Посольство Бразилії в Україні оприлюднило програму відзначення 130-річчя еміграції українців до Бразилії

Програма онлайн заходів присвячених відзначенню 130 річниці імміграції українців до Бразилії:

 

28 травня.

Розповідь визнаного режисера Гуто Паско, після чого відбудеться онлайн-показ документального фільму "Зроблено в Україні - українці в Парані"

14 червня.

Майстер-клас з гастрономії талановитого шеф-кухар Вані Крекніскі Vania Krekniski з презентацією страви, що створена шляхом поєднання елементів бразильської та української кухні.

8 липня.

Розповідь журналіста і режисера Селсо Фонтао про його документальний фільм "Lição do Silêncio" ("Урок тиши"), в якому йдеться про велику роботу українця Богдана Вітенко, завдяки якому медитація увійшла в систему дошкільної освіти у багатьох бразильських школах. Одразу після цього відбудеться показ документального фільму.

9 серпня.

Генеральний директор Карлос Вальдір Хенце Жуніор та диригент хору та оркестру Ігор Юліан Ковалюк фольклорного ансамбля "Полтава" розкажуть про його походження, про внесок українських музикальних та мистецький традицій в бразильську культуру та покаже записи, зроблені на репетиціях колективу.

10 вересня.

Відеоконференція на тему "130 років української імміграції до Бразилії - походження, еволюція та внесок" організована Посольством спільно з "Міжнародним інститутом досліджень діаспори" при Острозькому університеті. У відеоконференції беруть участь керівник проекту - професор Алла Атаманенко та Хома Андріїв - дослідник історії української імміграції, який перебуває в Бразилії.

10 жовтня.

Виступ групи молодих бандуристів

18 листопада.

Відеоконференція на тему "Перебування Імператора Бразилії Дона Педро II в Україні", яка організована спільно з історичним факультетом Університету Тараса Шевченка за участі спеціальної гості - професора д-ра Люсії Марії Пашоаль Гімарайнш. В ході заходу будуть обговорені історичні аспекти життя України та Бразилії того часу, крім того, слухачі також дізнаються про особисті властивості імператора та про цікаві події, що відбувалися під час його подорожі.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.