В Україні вперше на аукціоні продаватимуть репліку літака УГА. ФОТО

22 березня 2020 року у Львові відбудеться Перший благодійний аукціон на підтримку проєктів Міжнародного фонду Івана Франка.

Про це повідомляється на сайті фонду.

 
Фото: frankoprize.com.ua

Серед лотів, виставлених на аукціон, є цікавий експонат – репліка літака Першої світової війни моделі "Альбатрос" - реквізит з кінофільму "Інший Франко".

У стрічці, яка вийде на широкий екран цієї осені, літак позначений бортовим номером LVGC-15960, пілотом якого був Петро Франко – летун ескадрильї Української галицької армії, що брав участь у повітряному бою з поляками. Вартість лоту поки не розголошують.

 
Фото: frankoprize.com.ua

Ліцитатором аукціону буде заслужена артистка України Ірма Вітовська. З повним списком лотів можна ознайомитися за посиланням.

Як повідомили організатори, захід благословив Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав і передав для аукціону спеціальний лот – ікону Святого Миколая Чудотворця.

До уваги гостей вечора представлено музично-поетичну композицію за поезією Івана Франка "Зів'яле листя" – театралізоване дійство "Щоденник душевного стану" у виконанні народного артиста України Богдана Козака, акторів Першого українського театру – заслуженої артистки України Олени Крилової та Лесі Шкап'як. Організатори також підготували "тихий" аукціон та лотерею з подарунками від партнерів заходу.

На завершення відбудеться Благодійний прийом від друзів Міжнародного фонду Івана Франка з нагоди 104-ї річниці від дня номінування Івана Франка на Нобелівську премію у 1916 році.

Усі виручені кошти будуть спрямовані на підтримку всеукраїнського учнівського конкурсу "Стежками Каменяра" та наповнення преміального фонду Міжнародної премії імені Івана Франка.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"