Японія перегортає сторінку історії. Зречення імператора Акіхіто. ФОТО

Імператор Японії Акіхіто у вівторок залишає свій трон. Це перше зречення імператора за останні 200 років.

Офіційна церемонія розпочалася з декількох закритих сімейних ритуалів в імператорському палаці, повідомляє ВВС.

 Перші сімейні ритуали церемонії розпочалися у вівторок

Фото: REUTERS

85-річний імператор отримав офіційний дозвіл зректися престолу після того, як заявив, що більше не може виконувати цю роль у зв'язку з похилим віком та станом здоров'я.

Парламент країни був змушений у 2017 році прийняти спеціальний закон, що дозволяє Акіхіто зректися престолу.

Імператор Японії не має політичної влади, але, згідно з Конституцією, є важливим символом держави і єдності народу.

 Імператор та його дружина зустрічаються з жертвами цунамі 2011 року

Фото: REUTERS

Правління Акіхіто було сповнене турботою імператора про людей, які страждали від хвороб та різних катастроф. За це його люблять японці.

Під час першої сімейної церемонії, відповідно до традиції, імператор символічно повідомив про своє зречення міфологічним предкам японської імператорської сім'ї.

Що станеться на церемонії зречення

Основна офіційна церемонія зречення пройде в палацовій залі "Мацу-но-ма".

Вона розпочнеться о 17:00 за місцевим часом і триватиме 10 хвилин. До зали принесуть імператорські регалії: священне дзеркало, меч та яшмову прикрасу магатама.

 Першого травня престол успадкує принц Нарухіто

Фото: GETTY IMAGES

На церемонії будуть присутні близько 330 людей.

В кінці події монарх звернеться з посланням до нації, після чого імператор та його дружина Мітіко будуть звільнені від своїх обов'язків, хоча формально Акіхіто залишиться імператором до півночі.

Син Акіхіто, 59-річний принц Нарухіто, зійде на престол наступного дня, першого травня.

З цього дня в Японії почнеться нова ера під назвою "Рейва" (з японської "порядок і гармонія"), яка приходить на зміну епосі "Хейсей" ("настання миру").

Акіхіто – 125-й імператор Японії і представник найстарішої в світі правлячої династії.

Він успадкував трон 7 січня 1989 року, після смерті імператора Хірохіто, хоча офіційна церемонія його вступу на престол відбулася 12 листопада 1990 року.

 В імператорському палаці проходять сімейні ритуали

Фото: EPA

Акіхіто став першим за 200 років монархом Японії, який зрікся престолу. Попередній такий випадок стався у 1817 році.

Після зречення Акіхіто отримає титул "дайдзе тенно" ("імператор на відпочинку"). Він збереже привілеї та державне забезпечення, а після смерті буде похований з дотриманням всіх імператорських церемоній.

Читайте також:

У Токіо відкривається музей японського дипломата, який врятував життя тисячам євреїв

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.