Помер виконавець диверсії проти ядерної програми Третього Райху

22 жовтня у віці 99 років помер боєць норвезького Руху опору Йоахім Роннеберг, який зірвав ядерну програму нацистської Німеччини під час Другої світової війни.

У 1943 році він очолив секретний рейд на завод в південному регіоні Норвегії Телемарк.Операція була увічнена в голлівудському фільмі "Герої Телемарка" 1965 року, в якому знявся Кірк Дуглас, передає українська служба Бі-Бі-Сі.

 Йоахім Роннеберг. Фото: AFP/GETTY

Пізніше Роннеберг працював радіожурналістом і допоміг підвищити рівень обізнаності молоді про небезпеку війни. Він повідомив Бі-Бі-Сі в 2013 році, що зрозумів важливість місії лише після того, як атомні бомби скинули на Хіросіму та Нагасакі в 1945 році.

"Він є одним з наших великих героїв, — заявила прем'єр-міністр Норвегії Ерна Сольберг. — Роннеберг, ймовірно, є останнім із найвідоміших бійців опору, що пішли від нас".

Йоахім Роннеберг народився в Олесунді в 1919 році. 1940 року, після вторгнення нацистів до Норвегії, він мусив залишити країну.

21-річний норвежець втік разом з вісьмома друзями на човні до Шотландії, але був налаштований повернутися та боротися за визволення країни від загарбників.

Німеччина в той час потребувала так званої важкої води — з додатковою атомною часткою у своєму водневому ядрі — для виробництва атомної бомби.

 Операцію Gunnerside кінематографісти увічнили у фільмі "Герої Телемарка". Фото: GETTY IMAGES

Велика кількість важкої води або оксиду дейтерію в той час була лише на заводі Norsk Hydro в Р'юкані у регіоні Телемарк.

Це зробило найбільшу гідроелектростанцію в цій місцевості мішенню для Руху опору. Але операція "Незнайомець" по знищенню запасів важкої води провалилася в 1942 році.

У наступному році Роннеберг обрав команду з п'яти інших диверсантів-норвежців для операції союзників під кодовою назвою Gunnerside.

"Ми були ватагою друзів, які разом виконують роботу", — сказав він Бі-Бі-Сі  під час відзначення 70-річчя успіху операції.

Групу на літаку доставили з Британії до Норвегії. Норвежці на лижах пройшли десятки кілометрів і перетнули крижану річку, перш ніж скористатися залізницею, щоб потрапити на завод і встановити свої вибухові пристрої.

"Ми часто думали, що це була подорож в один бік", — згадував пан Роннеберг.

Після вибуху чоловіки втекли до сусідньої Швеції. Вони пройшли на лижах 320 км через Телемарк і залишилися в живих. Їх переслідували близько 3000 німецьких військових.

З посмішкою Роннеберг назвав цей перехід "найкращим катанням на лижах у житті".

 Йоахім Роннеберг згадував своїх побратимів на відкритті меморіалу Gunnerside в Лондоні в 2013 році. Фото: AFP/GETTY

Операція, разом з авіаударами американської авіації наступного року, призвела до відмови німців від своїх далекосяжних ядерних амбіцій, і пізніше була названа найбільш успішним диверсійним актом Другої світової війни.

Роннеберг довго не хотів розповідати про свій досвід, попри численні книги, документальні фільми та телесеріали, присвячені операції.

Він перервав мовчанку в 1970-х роках, коли почав підвищувати обізнаність молоді щодо небезпеки війни.

"Ті, хто сьогодні зростає, повинні розуміти, що ми завжди маємо бути готові боротися за мир і свободу", — говорив він.

Нагадаємо, уряд Норвегії вибачився  перед норвезькими жінками, які за часів Другої світової війни мали інтимні стосунки з німецькими військовими і народили від них дітей.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.