Спецпроект

У Дніпропетровську покажуть ракети для польоту на Марс

Як повідомлялося, у Дніпропетровську планується створити Парк космічних ракет. Тепер з'явилися деталі. Перші 10 експонатів під відкритим небом обіцяють показати дніпропетровцям і гостям міста вже наприкінці 2013 року.

Про це повідомляє "Сегодня" з посиланням на прес-службу Дніпропетровської обласної ради.

Наразі підраховують витрати на спорудження парку і розглядають варіанти його розташування. Один із них - неподалік місцевої ОДА. Проект внесуть до бюджету облради цього року.

В той же час унікальний музей ракетно-космічної техніки планують відкрити найближчим часом на базі Дніпропетровського нацуніверситету.

"Від "Південмашу" університетові було передано унікальні зразки балістичних ракет, ракет-носіїв і елементів конструкцій, які мають високу історичну і наукову-технічну цінність. Ці експонати повинні будуть пройти спеціальну експертизу на засекреченість, за результатами якої комісія зробить висновки, які експонати можна виставляти на загальний огляд", - говорить ректор ДНУ Микола Поляков.

На 26 січня в Дніпропетровську анонсовано першу масову екскурсію в місцевий аерокосмічний центр. Організатори голосно пообіцяли відкрити перед відвідувачами виставки завісу навколо запланованого на 2017 рік польоту на Марс, у підготовці до якого беруть участь й дніпропетровські ракетобудівники.

Раніше на експозицію в аерокосмічний центр потрапити міг далеко не кожен охочий. За словами співробітників цієї установи, відвідувачеві необхідно було мати спеціальний допуск. "Це правило і зараз ніхто не відміняв", - розповіли в аерокосмічному центрі.

"Для того щоб проводити масові екскурсії, ми довго оббивали пороги центру, де нам говорили, що багато експонатів засекречені, - каже організатор екскурсії Сергій Головацький. - Там дійсно є на що подивитися: макети апаратів, ракет, ракет-носіїв, супутників в натуральну величину, одяг і їжа космонавтів, обмундирування першого українського космонавта Леоніда Каденюка - всього п'ять тисяч експонатів".

За словами Головацького, апарат, на якому в космос запускали легендарних собак Білку і Стрілку, теж виготовили дніпропетровські ракетобудівники.

Вартість квитка на першу масову екскурсію - 15-20 грн. Організатори планують проводити такі екскурсії раз на місяць.

Кілька днів тому про створення Парку ракету у Дніпропетровську повідомив голова обласної ради Євген Удод.

З середини XX століття Дніпропетровськ вважається ракетно-космічною столицею України. За 70 років КБ "Південне" і "Південмаш" розробили та впровадили у виробництво чотири покоління міжконтинентальних балістичних ракет і 72 типи космічних апаратів, запустили на орбіту понад 400 супутників власного виробництва.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.