7 квітня в історії

30 - напередодні юдейського свята Пасхи, перед міськими воротами Єрусалима розп'ятий на хресті Ісус із Назарета (або 3 квітня 33 р.)

1348 - у Празі засновано Карлів університет, один із найстаріших у Європі, перший слов'янський університет

1652 - голландець Ян ван Рібек заснував на півдні Африки форт Кейптаун

1738 - Папа Климент XII особливою буллою звинуватив „вільних каменярів" - франкмасонів - у лицемірстві, єресі, збоченнях, таємничості тощо; винним у приналежності до масонства загрожувало відлучення од католицької церкви

1795 - у Франції прийнято закон, за яким основною одиницею довжини став метр

1827 - англійський фармацевт Джон Уокер уперше продав винайдені ним сірники

1880 - народився Олександр Богомазов, художник, засновник українського кубофутуризму, автор трактату "Живопис і елементи"

1893 - народився Аллен Даллес, американський державний та політичний діяч.
Керівник секретних служб США у Європі під час ІІ Світової війни, директор ЦРУ в 1953-1961 рр.

1907 - народився Ле Зуан, державний і політичний діяч Соціалістичної Республіки В'єтнам.
Один із засновників Комуністичної партії Індокитаю, в 1960-1986 рр. - генеральний секретар (спочатку - перший секретар) ЦК Компартії В'єтнаму

1915 - народилася Біллі Холідей (Елеонора Маккей (Фейган)), американська джазова співачка, перша видатна джазова вокалістка

1917 - запровадження Тимчасовим урядом державної хлібної монополії в Росії

1919 - народився Омелян Пріцак, український історик, мовознавець, філолог-орієнталіст.
Організатор української науки у світі, засновник і довголітній директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, співзасновник Міжнародної асоціації україністів, редактор багатьох наукових часописів (на еміграції у США)

1926 - третя спроба замаху на життя італійського лідера Беніто Муссоліні.
Донька ірландського пера Вайолет Гібсон стріляла в нього з близької відстані, але куля лише зачепила ніс диктатора

1927 - американський учений Герберт Айвс продемонстрував перший у світі відеотелефон (зображення приймалося лише однією стороною)

1930 - в СРСР видано указ про розширення системи трудових таборів; їх передано в підпорядкування Головному управлінню таборів (ГУЛАГ) у складі ОГПУ

1935 - постанова ЦВК та РНК СРСР "Про заходи боротьби зі злочинністю неповнолітніх" - запровадження кримінальної відповідальності з 12 років

1939
- напад фашистської Італії на Албанію

1943 - швейцарський хімік Альберт Гоффман синтезував ЛСД

1943 - на Тернопільщині німцями розстріляно близько 1100 євреїв з гетто в Теребовлі, близько 1000 - в Збаражі та близько 700 - у Скалаті

1946 - заснована Кенігсберзька область у складі РРФСР, нині - Калінінградська область РФ (відійшла Радянському Союзу від Східної Пруссії за рішенням Потсдамської конференції)

1948 - набув чинності статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (привід для відзначення Всесвітнього дня здоров'я)

1963 - Югославія проголошена соціалістичною республікою

1969 - символічна дата народження інтернету - публікація RFC 1 під назвою "Host Software"

1977 - у Карлсруе члени терористичної організації "Фракція Червоної армії" (РАФ) убили прокурора ФРН Зігфріда Бубака

1989 - у Норвезькому морі затонув радянський атомний підводний човен "Комсомолець", 42 моряки загинуло

Човну К-278 «Комсомолець» належить абсолютний рекорд глибини занурення серед підводних човнів — 1027 м



1992 - сформовано i почало функцiонувати командування Вiйськово-морських сил України

1992 - у Києві почався дводенний І з'їзд Спілки художників України, на якому було схвалено статут Спілки

1993 - у Києві почався 1-й чемпіонат України з хокею

1994 - початок геноциду тутсі в Руанді: хуту вбили прем'єр-міністра країни Агату Увілінгіїману, її чоловіка і ще кількох цивільних осіб, а також десятьох бельгійських миротворців із контингенту UNAMIR (їх спочатку кастрували, потім статеві органи кожного солдата запхали йому до рота, а застрелили лише після наступних жорстоких тортур та знущань). Надалі за три місяці хуту вбили від 800 тис. до 1 млн. тутсі

1994 - організація InterNIC зареєструвала національний російський домен .ru

1995
- президент України Леонід Кучма видав указ "Про створення державної скарбниці"

1997 - президент України Леонід Кучма підписав указ про відставку віце-прем'єр-міністра Віктора Пинзеника

2003 - американські війська зайняли Багдад

2009 - Святослав Шевчук прийняв єпископську хіротонію.
За два роки він стане главою Української греко-католицької церкви

2010 - унаслідок протестних виступів та масових заворушень у Киргизстані відбувся урядовий переворот і відсторонення від влади президента Курманбека Бакієва.
Розгромлено будівлю парламенту, підпалено будівлю Генеральної прокуратури; натовп захопив будівлю телецентру. Уряд пішов у відставку. Президент втік із Бішкека в Ош; опозиція сформувала тимчасовий "уряд народної довіри", який очолила колишній міністр закордонних справ Роза Отунбаєва.
У заворушеннях загинуло 87 людей

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.