6 квітня в історії

1199 - на війні у Франції загинув Річард Лев'яче Серце, англійський король

1320 - Аброатська декларація суверенітету Шотландії в ході боротьби за незалежність від Англії

1327 - у церкві святої Клари в Авіньйоні італійський поет Франческо Петрарка вперше зустрів Лауру, яку покохав із першого погляду

1483 - народився Рафаель Санті (Рафаелло Санті), видатний італійський художник і архітектор епохи Відродження (за іншими даними - 28 березня)

1580 - землетрус у Британії зруйнував деякі лондонські церкви, зокрема старий Собор святого Павла

1652 - на мис Доброї Надії прибула експедиція під керівництвом голландця Яна ван Рібека. Її метою було будівництво форту як тимчасового притулку для кораблів, що прямували до Індії (майбутнє місто Кейптаун)

1671 - народився Жан-Батіст Руссо, французький поет-сатирик, автор епіграм

Жан-Батіст Руссо

1748 - виявлено руїни Помпеї в Італії

1812 - народився Олександр Герцен, російський письменник ("Хто винен"), революціонер, філософ і публіцист.

1814 - після вступу до Парижа військ союзників - Росії, Пруссії, Австрії та Великої Британії - французький імператор Наполеон I зрікся престолу.
Союзники зберегли йому титул імператора, віддали у володіння острів Ельба у Середземному морі, гарантували щорічне забезпечення у 2 млн. франків та охорону з 400 добровольців.
У Франції відновлено династію Бурбонів

1818 - у Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування (прообраз сучасного велосипеда).
Конструкція була дерев'яною, а їздець пересувався, відштовхуючись від землі ногами

1830 - американець Джозеф Сміт у Ла-Файєтті (штат Нью-Йорк) заснував церкву мормонів - Церкву Ісуса Христа святих останніх днів

1836 - народився Микола Скліфосовський, російський хірург, уродженець Дубоссар Херсонської губернії.
Директор Імператорського клінічного інституту великої княгині Олени Павлівни в Санкт-Петербурзі, автор праць із воєнно-польової хірургії черевної порожнини.
Як військово-польовий хірург один із перших запровадив у Російській імперії асептику та антисептику

1890 - народився Антон Фоккер, голландський авіаконструктор і авіапромисловець

1892 - народився Дональд Дуглас, американський авіапромисловець та конструктор

1893 - у Солт-Лейк-Сіті освячено найбільший у світі мормонський храм (23 505 кв. м)

1896 - в Афінах почалися І Олімпійські ігри сучасності, які зібрали атлетів із 14 країн.
Ці Ігри сильно відрізнялися від сучасних - не було багатьох уже звичних церемоніалів, зокрема таких як Олімпійський вогонь, Олімпійска клятва, парад країн-учасниць, вручення золотих медалей. Організатори не стежили за національностями спортсменів і за медальним заліком, тому відомості, що дійшли до нас із приводу громадянства учасників, можуть бути не зовсім точними.
На церемонії в Афінах виступив із короткою промовою король Греції Георг І, започаткувавши таку традицію для наступних Олімпіад.

Церемонія відкриття відроджених Олімпійських ігор зібрала в Афінах 80 тисяч глядачів.
Дату обрали не випадково - цього дня великодній понеділок збігся в усіх християн,
а Греція відзначала День незалежності 


Першим олімпійським чемпіоном цього дня став американський стрибун потрійним Джеймс Коннолі (результат 13,71 м).
Уважається, що загальний залік І Олімпіади виграли спортсмени США - 20 "умовних нагород" (11 "золотих", 7 "срібних", 2 "бронзові"), при цьому в команди Греції - 46 призових місць (10-17-19), у німців - 13 (6-5-2)

1908 - народився Вано Мураделі, радянський грузинський композитор

1909 - американський дослідник Роберт Пірі із темношкірим слугою Меттью Хенсоном першими досягли Північного полюсу

Першість у "битві за полюс" із Пірі виборював його співвітчизник Кук.
Читайте про цю колізію тут

1909 - укладено Угоду між Росією й Туреччиною про незалежність Болгарії

1917 - вступ США у І Світову війну

1918 - частини Запорозької дивізії армії УНР вступили в Харків. Одночасно до міста ввійшли німецькі частини, які просувалися по лінії Конотоп-Суми-Люботин

1919 - Одесу зайняли червоні частини під командуванням отамана Никифора Григор'єва, який у лютому перейшов із табору УНР до більшовиків.
Залишаючи місто, інтервенти Антанти захопили 112 торговельних суден, навантажених різним майном.
За наказом командування Червоної армії бригада Григор'єва мала бути розгорнута у 6-ту Українську радянську дивізію та наступати на Румунію для допомоги комуністичному повстанню в Угорщині. Отаман відмовиться виконувати цей наказ

1919 - публікація постанови народного комісаріату фінансів УСРР про обіг на території України "розрахункових знаків РСФРР" вартістю в 1, 2, 3 крб.
У Києві пройшов "День пролетарської культури", перше масове радянське свято

1920 - утворена Далекосхідна республіка зі столицею у Верхньоудинську (нині Улан-Уде) - прорадянська буферна держава між Росією і Японією, що існувала до листопада 1922 р.

1923 - у Москві відкрився театр Мосради

1924 - на виборах в Італії абсолютну перемогу здобули фашисти

1930 - постановою ЦВК СРСР засновано ордени Леніна і Червоного прапора

Орден Леніна, варіант 1930 р.

1941 - німецькі та італійські війська вторглися у Югославію й Грецію

1942 - в СРСР прийнято положення про Всеслов'янський комітет.
Комітет складався із президії та шести секцій: російської (О. Толстой), української (О. Корнійчук), білоруської (Я. Колас), польської (В. Василевська), чеської (З. Неєдли), південнослов'янської (Б. Масларич), бюро обслуговування слов'янської преси.
Комітет був створений "для координації зв'язків з антифашистським національно-визвольним рухом Опору в слов'янських країнах, із зарубіжними прогресивними слов'янськими організаціями, громадськими діячами, для збирання та розповсюдження матеріалів і документів про героїчну боротьбу слов'янських народів із фашистами"

1950 - секретною постановою Ради Міністрів СРСР спецпоселенці почали вважатися зісланими навічно

1965 - у США запущено перший комерційний супутник зв'язку "Early Bird" ("Рання пташка")

1973 - запуск американської автоматичної міжпланетної станції "Піонер-11" у бік планети Сатурн

1978 - заступник генсека ООН, Надзвичайний Повноважний посол СРСР при Об'єднаних Націях Аркадій Шевченко попросив політичного притулку у США

1981 - укази президії Верховної Ради УРСР про затвердження уточнених положень про Державний герб і Державний прапор УРСР

Герб УРСР

1984 - населення Кокосових островів проголосувало за повне приєднання до Австралії

1985 - американець Вільям Шредер став першою у світі людиною, виписаною з лікарні зі штучним серцем

1992 - міністри закордонних справ Росії, України, Румунії й Молдови ухвалили спільну декларацію про припинення вогню в Придністров'ї

1993 - постановою Кабміну заповідник "Хортиця" в Запоріжжі отримав статус національного

1994 - у Руанді урядовий літак збивають ракетою, гинуть усі 10 осіб на борту, в т.ч. й президенти Руанди та Бурунді, які щойно підписали мирний договір.
У здійсненні замаху підозрюють французьких найманців.
Теракт став підставою для початку масової різанини представників тутсі народністю хуту

1995 - Верховна Рада України ухвалила державний бюджет-1995 - через чотири з гаком місяці після початку року

1999 - візит президента Палестинської автономії Ясира Арафата до Києва. Палестинського лідера прийняв президент України Леонід Кучма

2004 - президент Литви Роландас Паксас став першим у Європі президентом, якого зняли з посади в результаті імпічменту

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.