Папа призначив нових кардиналів, серед них - українець

Серед 21 імені нових кардиналів є голова Української католицької єпархії святих Петра і Павла з Мельбурна владика Микола Бичок.

Про це повідомляє пресслужба Святого Престолу.

6 жовтня після традиційної недільної молитви "Ангел Господній" папа Франціск оголосив про проведення консисторії з нагоди введення в сан 21 нового кардинала, серед яких український владика Микола Бичок, Єпарх Мельбурнський Української греко-католицької Церкви

"А тепер я радий повідомити, що 8 грудня я проведу консисторію з нагоди призначення нових кардиналів. Їхнє походження виражає вселенськість Церкви, яка не перестає звіщати милосердну Божу любов до всіх людей на землі. Включення нових кардиналів до складу Римської дієцезії також виявляє нерозривний зв'язок між Петровою Столицею та місцевими Церквами, розкиданими по всьому світу", — сказав Папа Франциск, перед тим, як завершити свою недільну зустріч з паломниками, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву "Ангел Господній".

Майбутній кардинал Микола Бичок народився 13 лютого 1980 року в Тернополі. З 15 років почав прислуговувати в церкві, а після закінчення школи (№ 14 в Тернополі), у липні 1997 року вступив до Згромадження Найсвятішого Ізбавителя редемптористів.

Перші обіти склав 19 серпня 1998 року в монастирі святого Герарда в Кохавино (Гніздичів біля Жидачева). У 1998–2001 роках навчався в Львові у Вищому духовному інституті ім. бл. Миколая Чарнецького.

Впродовж 2001–2005 років навчався у семінаріїї оо. Редемптористів у Тухові коло Тарнова в Польщі. 17 серпня 2003 року склав довічні обіти. 

Від 27 квітня 2015 року й аж до проголошення вибору його на єпископа отець Микола Бичок служив у м. Ньюарку (штат Нью-Джерсі, США). 15 січня 2020 року папа Франціск призначив отця Миколу Бичка єпископом Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра й Павла УГКЦ.

Єпископська хіротонія владики Миколая Бичка відбулася 7 червня 2020 року в львівському архикатедральному соборі Святого Юрія. 12 липня 2021 року у катедральному соборі Святих верховних апостолів Петра і Павла в Мельбурні відбулася інтронізація третього правлячого архиєрея єпархії Святих апостолів Петра і Павла УГКЦ в Австралії, Новій Зеландії та Океанії владики Миколи Бичка. 

Варто відзначити, що очільник УГКЦ Святослав Шевчук досі не є кардиналом Вселенської Церкви. 

 
Микола Бичок

Уривок із книжки "Таборові діти" Любов Загоровської

У книзі "Таборові діти" зібрано свідчення людей, які в дитячому віці зазнали репресій радянської каральної системи. Це розповіді тодішніх дітей про те, як їх під дулами автоматів забирали з дому, про досвід перебування в тюрмах, про важку дорогу на сибірські морози в товарних вагонах, про життя в бараках чи спецінтернатах, про виживання в нелюдських умовах заслання. Ці свідчення варто прочитати, щоб знати, як ставилася радянська влада до дітей, яких оголосила "ворогами народу".

Історик, сержант ЗСУ Володимир Бірчак "Клап": Усі мої предки були борцями визвольних змагань. Тепер вони стоять за спиною свого найменшого бійця

Володимир Бірчак – відомий історик, журналіст, сценарист, заступник редактора видання "Історична правда", керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху. Працював заступником директора Галузевого державного архіву СБУ, доклав чимало зусиль для декомунізації в Україні, особисто брав участь у розробці змін до законодавства, яке тепер гарантує доступ до архівів КДБ. А з перших днів повномасштабного вторгнення Росії у 2022-му мобілізувався до лав ЗСУ та став кулеметником на позивний "Клап".

Чернівці-1989. За лаштунками першої "Червоної Рути"

35 років тому у Чернівцях відбулася подія, що змінила культурний ландшафт нашої країни. Незалежність України почалася із співочої революції на стадіоні "Буковина" та виверження нової непідцензурної музики – музики протесту.

Омофор єднання. Чому порятунок Царгорода від русів став святом для киян і українців загалом

Як виникло церковне Свято Покрови й чому воно стало святом військових.