Митники вилучили зуб мамонта часів пізнього плейстоцену України

Київські митники запобігли незаконному пересиланню з України до Катару зуба мамонта, які були типовими тваринами пізнього плейстоцену України (130-13 тисяч років тому).

Про це повідомляє Державна митна служба України.

Рідкісний палеонтологічний зразок відправник з Івано-Франківщини надіслав до Катару, задекларувавши як металевий виріб вартістю $50. Однак, замість металевого предмета під час митного контролю міжнародної посилки митники виявили чималу брилу неправильної форми. 

Для ідентифікації знахідки митники спрямували брилу на експертизу до Національного науково-природничого музею НАН України. Як визначили експерти, виявлена брила – молярний зуб нижньої щелепи мамонта зі збереженими коренями. 
 

Ці зразки нечасто зустрічаються і мають важливе наукове значення.  Темний колір зуба вказує на перебування його у вологому ґрунтовому середовищі. 

"Знахідки таких зубів цінні для дослідження видової різноманітності мамонтів в плейстоцені України. На думку експерта, зразок має культурну, наукову, музейну та освітню цінність, зокрема, рекомендується до внесення до музейного фонду України. Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було", – йдеться в повідомленні.

По виявленому факту щодо мешканця Івано-Франківщини Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України. Палеонтологічні зразки вилучили.

 

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.

Світоглядні орієнтири ОУН: приклад Ярослава Стецька

Історик Микола Гаєвой загинув на війні 27 серпня 2024 року. Він навчався в аспірантурі УКУ з історії. Для своєї дисертації обрав політичну біографію Ярослава Стецька. Фрагмент наукової роботи Микола надсилав редакції "Історичної правди". Публікуємо текст Миколи Гаєвого у пам'ять про полеглого Героя.