Вперше у світовій кіноіндустрії в українському фільмі актор зіграв засновника хасидизму

Фільм "Довбуш" вийде на екрани 24 серпня 2023 року в День Незалежності України.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила кастинг-директорка Алла Самойленко, яка співпрацювала із Саніним над створенням фільму, пише Детектор медіа. 

Раббі Ісраель бен Еліезер, більш відомий як "Бааль Шем Тов" ("Володар Доброго Імені") або скорочено БЕШТ, став однією з дійових осіб у новому українському фільмі "Довбуш" (2023). Його роль виконав американський актор Лузер Тверскі, який є нащадком видатного єврейського мудреця. Це перший випадок у світовій кіноіндустрії, коли актор зіграв засновника хасидизму та великого єврейського мудреця.

"Один з найважчих пошуків актора в моїй фільмографії стався саме на стрічці "Довбуш". Шукала я небагато-немало, самого БЕШТа. …Шукала в Європі, в Ізраїлі. Випадково один з колишніх хасидів, німецький актор, відправив мене до Лузера Тверскі. Поки я пишу про це, в мене містичний холодок по шкірі досі. Я записувала з ним самопроби, проби онлайн, не знаючи, що він прямий нащадок БЕШТа", — написала Алла Самойленко.

Відомий український режисер Олесь Санін зняв фільм "Довбуш" у стилі історичного бойовика. У фільмі багато батальних сцен, драматичних поворотів, кохання та гарної природи Карпат. Лінія взаємин Довбуша з БЕШТом додає фільму філософсько-містичні інтонації.

Санін розповів в інтерв'ю українському телебаченню: "Для глядачів цього фільму буде великим відкриттям дізнатися про те, що є цілий єврейський епос про дружбу Бешта з Довбушем. Коли він проповідував, у нього в руках була люлька Довбуша".

Довбуш керував великим загоном опришків - повстанців-гуцулів, коли вони боролися з гнобленням у 1738-1745 роках. У той час у тих самих районах карпатських гір жив і починав проповідувати раббі Ісраель Бааль Шем Тов.

Фільм "Довбуш" вийде на екрани 24 серпня 2023 року в День Незалежності України - за три дні до 325-річчя рабі Ісраеля Бааль Шем Това, який народився 27 серпня 1698 року (єврейська дата його народження - 18 Елуля - випадає на 4 вересня 2023 року).

 

Теми

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.