АНОНС: Брифінг, присвячений основним заходам із відзначення 5-ї річниці Революції Гідності

У Києві відбудеться презентація програми заходів та соціальної інформаційної кампанії до 5-ї річниці Революції Гідності.

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності спільно з партнерами підготував низку заходів із відзначення Дня Гідності та Свободи, вшанування пам’яті загиблих на Майдані, а також освітніх, мистецьких і просвітницьких проектів, присвячених темі гідності, свободи й боротьби за права людини.

Фото: Музей Революції Гідності

"Минає 5 років від початку події, яка змінила Україну і українців, змінила світ. І продовжує змінювати, ставлячи нас перед новими викликами і можливостями. Як зберегти пам’ять про складні і трагічні сторінки нашої історії живою, актуальною і дієвою для широких спільнот? Як не заморозити гарячі події сучасності та не перетворити їх на історичний міф чи політичну маніпуляцію? Як консолідувати суспільство для переосмислення минулого, розуміння теперішнього і активного творення майбутнього?

Такі питання залишаються відкритими сьогодні для української політики пам’яті та комеморативних практик", – вважає Ігор Пошивайло, Генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

У прес-брифінгу візьмуть участь:

Євген Нищук, Міністр культури України.

Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті.

Ігор Пошивайло, Генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

Наталія Бойків, заступник Голови громадської організації "Родина Героїв Небесної Сотні".

Павло Сидоренко, Голова Ініціативної групи постраждалих/поранених на Майдані.

Додатково повідомляємо, що14 листопада на засіданні Кабінету Міністрів України створено Організаційний комітет із підготовки та відзначення у 2018 році Дня Гідності та Свободи й схвалено план заходів. Докладніше про це йтиметься на брифінгу.

Час: 16 листопада, п’ятниця, 12:00

Місце: Український кризовий медіа центр, вул. Хрещатик, 2 (Український дім на Європейській площі; ст. м. "Хрещатик", "Майдан Незалежності")

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.