"Всесвітній день вишиванки" отримав престижну європейську премію

Український проєкт "Всесвітній день вишиванки" отримав престижну європейську премію Public Choice Award 2022

26 вересня на церемонії в Празькій державній опері було вручено нагороди 2022 European Heritage Awards / Europa Nostra Awards.

 

European Heritage Awards / Europa Nostra Awards – це найбільша нагорода Європи у сфері культурної спадщини, в рамках якої обирається 30 кращих проектів з усієї Європи. З них 4 лауреати отримують Гран-прі у розмірі 10 000 євро. 

Церемонія зібрала близько 600 професіоналів, волонтерів, шанувальників і прихильників спадщини з усієї Європи. Церемонія стала кульмінацією Саміту європейської культурної спадщини 2022, який проходить у Празі 25-27 вересня.

Лауреатами Гран-прі 2022 року стали:

SILKNOW, ФРАНЦІЯ / НІМЕЧЧИНА / ІТАЛІЯ / ПОЛЬЩА / СЛОВЕНІЯ / ІСПАНІЯ
Лауреат Гран-прі за інновації
Цей дослідницький проект Horizon 2020 створив комплексну інтелектуальну обчислювальну систему, яка виходить за рамки сучасних технологій, щоб покращити наше розуміння та знання європейської шовкової спадщини.

Symphony, ІСПАНІЯ,
лауреат Гран-прі за цифрову трансформацію
Завдяки захопливому аудіовізуальному досвіду Symphony підвищує обізнаність і цінування спадщини класичної музики серед нових поколінь за допомогою найсучасніших технологій.

Річки Софії, БОЛГАРІЯ,
лауреат Гран-прі за соціальну згуртованість і благополуччя.
Завдяки архітектурним втручанням і культурним і освітнім заходам ця ініціатива вперше за 80 років зробила русла річок Софії загальнодоступними. Збільшивши видимість річки в Софії, ця ініціатива допомогла створити соціально згуртоване середовище в місті.

Va' Sentiero, ІТАЛІЯ,
лауреат Гран-прі за сталий розвиток і боротьбу з кліматом
Ця трирічна масова експедиція була здійснена групою молодих ентузіастів, які пройшли та задокументували всю довжину 8000 км Sentiero Italia, найдовшого пішохідного маршруту у світі. Участь взяли 3000 учасників з 10 країн та багатьох місцевих громад. Ця ініціатива є потужним і надихаючим прикладом того, як заохочувати повільну, сталу взаємодію з природною спадщиною та ландшафтами.

Коста Каррас †, Афіни, ГРЕЦІЯ (посмертно)
Лауреат Гран-прі за міжнародні відносини
Понад 50 років Коста Каррас невпинно працював на користь культурної та природної спадщини Греції та Європи, щоб створити більш стійкий, інклюзивний і красивий світ для теперішнього та майбутніх поколінь. . Він був далекоглядним природоохоронцем, видатним істориком і справжнім європейським лідером, який об'єднував і надихав людей у ​​всьому світі через спадщину.

Лауреати Гран-прі були обрані Правлінням Europa Nostra за рекомендацією незалежного журі експертів і отримають грошову винагороду в розмірі 10 000 євро кожен.

Нагороду Public Choice Award 2022 отримав проєкт Всесвітній день вишиванки, УКРАЇНА - щорічне міжнародне свято, яке сприяє збереженню культової української вишиванки як важливого елементу спадщини українського народу. Ця вражаюча ініціатива набрала найбільшу кількість голосів під час онлайн-опитування, в якому взяли участь майже 11 000 громадян з усієї Європи. 

Цього року вперше в історії переможець нагороди Public Choice Award отримає грошову винагороду в розмірі 10 000 євро.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.