Вчені виявили викопного предка курей і качок

Палеонтологи знайшли найдавніші останки предків сучасної курки у вапняковому кар'єрі, розташованому неподалік від кордону між Бельгією та Нідерландами.

Про це повідомляє "НВ" із посиланням на ScienceAlert.

 
ФОТО: Sarah Collins/Cambridge University

Птах, якого назвали Asteriornis maastrichtensis, жив приблизно 67 млн років тому — в той же час, коли існувало більшість динозаврів.

Група вчених з Кембріджського університету під керівництвом Деніела Філда назвала новий вид Asteriornis maastrichtensis на честь давньогрецької богині падаючих зірок Астерії.

Також ця назва пов'язується із астероїдом, який став причиною вимирання динозаврів. Видова назва утворена від назви Маастрихтського регіону, де були знайдені викопні рештки.

"Момент, коли я вперше побачив те, що було під скелею, був найбільш хвилюючим моментом в моїй науковій кар'єрі", — сказав палеобіолог Деніел Філд.

Asteriornis maastrichtensis був дрібним птахом з приблизною вагою тіла близько 400 грамів.

Проаналізувавши структуру скам'янілостей, Філд і його колеги виявили, що в знахідки є поєднання особливостей, які можна спостерігати у сучасних водоплавних птахів, таких як качки, і домашніх птахів, наприклад, курей. Це говорить про те, що A. maastrichtensis може бути спільним предком обох цих груп.

Ми вже давно знаємо, що птахи походять від м'ясоїдних динозаврів, які називаються тероподами, завдяки відкриттям "відсутньої ланки", як, наприклад, археоптерикс. У нього були такі особливості, як зуби (як у його предків динозаврів), але також пір'я і кістки зап'ястя, якими користуються сучасні птахи.

Але до сих пір було мало доказів того, коли саме з'явилися сучасні птахи.

"Походження птахів оповите таємницею — крім того, що ми знаємо, що сучасні птахи виникли в якийсь момент перед кінцем епохи динозаврів, у нас дуже мало викопного матеріалу, який б розповідав про них", — пояснив палеонтолог Альберт Чен.

Коли встероїд впав з неба, насильно закінчуючи крейдяний період 66 млн років тому, ця маленька істота або деякі з її родичів, мабуть, зуміли вижити, щоб дати розвиток дивовижному спектру птахів, яких ми знаємо і любимо сьогодні. Тим часом, інші її сусіди, схожі на предків птахів, цього не змогли зробили.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.