Спецпроект

Викладач канадського університету назвав Голодомор "міфом". Студенти вимагають його звільнити

Українська студентська спілка Університету Альберти (Едмонтон, Канада) вимагає від керівництва закладу звільнити асистента підготовчого відділу Дугала Макдональда за "антиукраїнську мову ворожнечі та заперечення Голодомору"

Відповідна заява опублікована на сторінці УСС.

 
Дугал Макдональд
Dougal MacDonalD, facebook

Причиною обурення студентів-українців послугував допис викладача у Facebook, зроблений 27 листопада. Макдональд у пості критикує владу Канади (уряд Джастіна Трюдо) та провінції Альберта за вшанування пам'яті жертв Голодомору.

Сам Голодомор він називає брехнею та антирадянським міфом, який створили нацисти, а в роки Холодної війни підтримували ЦРУ та британська розвідка. Допис МакДональда був зроблений з налаштуваннями "лише для друзів", але його скріншоти додані у пост УСС.

 
Фрагмент посту Макдональда

Вимоги українців підтримав Студентський союз університету Альберти.

"Ми закликаємо доктора (тут неточність - насправді він не має докторського ступеня - ред.) Макдональда відкликати свої заяви або піти у відставку. На знак солідарності з Українською студентською спілкою (USS) ми також закликаємо університет Альберти засудити вислови доктора Макдональда" - йдеться у заяві на сайті організації.

Проти Макдональда виступила і Єврейська федерація Едмонтона.

"Безвідповідально і нечесно вважати, що Голодомору не було. Цей тип ревізіонізму небезпечний, і ми рішуче засуджуємо його.

Мільйони українців вмирали від голоду через смертельну політику Сталіна. Це факт. Ми солідарні з нашими друзями в українській громаді щодо цього абсурдного заперечення історії", - повідомляє сторінка організації.

На якій саме галузі знань спеціалізується Макдональд як викладач, невідомо. Відомостей про його наукову діяльність знайти в мережі не вдалося.

Судячи зі сторінки у Facebook, він є активістом Марксистсько-ленінської партії Канади та підтримує чинну владу Куби, Венесуели та Сирії.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.