Волинський Шацьк хочуть виключити з переліку історичних населених місць України

Депутати Шацької ОТГ, що у Волинської області, проголосували за виключення Шацька зі списку історичних населених місць України.

Це сталося 10 січня на сесії Шацької селищної ради, повідомляє видання "Бізнес. Район"..

Перебування Шацька серед історичних населених місць України створює проблеми для міста, говорить головний спеціаліст відділу землекористування, охорони навколишнього середовища та архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету селищної ради Сергій Гірич.

Наприклад, окрім генерального плану міста необхідно буде розробляти архітектурний опорний план, вартість якого наближається до вартості генерального.

Фірму, яка могла б розробити такий план Гірич не може знайти вже два місяці. Поки він не буде розроблений архітектор не дасть дозволу на нове будівництво або реконструкцію, згідно новими державно-будівельними нормами від 1 січня 2019 року.

Селищні депутати ухвалили звернення до управління культури Волинської обласної адміністрації, щоб воно звернулося до Міністерства культури, у чиїй компетенції є виключення населеного пункту зі списку історичних місць.

На думку Гірича, до списку Шацьк міг потрапити помилково через пам’ятку архітектури місцевого значення, яка розташована в урочищі Сад. Але вона розташована за межами селища, тож як Шацьк потрапив до переліку. достеменно невідомо.

ДОВІДКА:

Історичне населене місце — це місто, селище чи село, яке зберегло повністю або частково свій історичний ареал з об'єктами культурної спадщини і пов'язані з ними розпланування та форму забудови, типові для певних культур або періодів розвитку. Список таких місць затвердила Верховна Рада 2001 року.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.