Триває зголошення на круглий стіл "Українське військо: сторінки історії XX-XXI століть"

28 липня відбудеться круглий стіл, присвячений 100-річчю створення в Меджибожі 1-го Українського корпусу під командуванням Павла Скоропадського.

Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації та Державний історико-культурний заповідник "Межибіж" спільно з Хмельницькою обласною організацією Національної спілки краєзнавців України 28 липня 2017 року проводять круглий стіл "Українське військо: сторінки історії XX—XXI століть".

Робота планується за такими напрямами:

1. Історія українського війська ХХ—ХХІ століть. Становлення, випробування в боях і мирним часом.

2. Взаємовідносини військових і українських суспільно-політичних організацій напередодні та під час Української революції 1917—1921 рр.

3. Україна як театр військових дій двох Світових війн. Українці по обидва боки фронтів.

4. Павло Скоропадський — політичний та військовий діяч.

5. Історичні постаті — творці української армії.

6. Рецензії, повідомлення

Заявлені тематичні блоки не є вичерпними і можуть доповнюватися. Робочі мови — українська, польська, російська.

Детальні вимоги до доповідей зазначені тут. Матеріали доповідей надсилати до 20 липня 2017 року на е-mail: mezhybizh@gmail.com.

Для попередньої реєстрації необхідно оформити заявку та надіслати її на е-mail. Заявка повинна містити таку інформацію:

1.Прізвище, ім’я, по-батькові

2. Місто

3. Місце роботи

4. Посада

5. Науковий ступінь, вчене звання

6. Назва доповіді

7. Напрямок, в рамках якого заявляється участь та планується доповідь

8.Телефони

9. E-mail для листування

10. Форма участі заочна/очна

Матеріали круглого столу будуть видані як у друкованому вигляді у періодичному виданні "Науковий вісник "Межибіж", так і в електронному вигляді.

Довідки за телефонами:

067-943-74-04, Ігор Валентинович Западенко, заступник директора ДІКЗ "Межибіж" з наукової роботи.

096-531-74-49 Сергій Анатолійович Щур, секретар оргкомітету.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.