АНОНС: У Києві – презентація довідника про солдатів УПА з Наддніпрянської України

У суботу в Національному музеї історії України відбудеться презентація довідкового видання "Вояки української повстанської армії, родом із Наддніпрянської України".

Про це "Історичній правді" повідомили організатори презентації. Книга, авторами якої виступили Я.Коретчук, В.Тимків, В.Гук, С.Каспрук,  містить 776 біографій українських повстанців родом з Центарльної та Східної України. І це тільки перша частина дослідження.

"У нашому суспільстві поширюється міф про виняткову західняцькість УПА, про те, що упівці діяли лише в Західній Україні і не мали стосунку до земель на схід від Збруча. Нове видання, попри свій довідниковий характер, має за мету довести всеукраїнський характер УПА, показати об’єднання українців різних регіонів навколо національно-визвольної ідеї та здобуття Української державності", – анонсують автори видання. 

 

В основу структури біографій вояків УПА в даному дослідженні покладена прив’язка до їх місця народження. Розділи розміщені за областями.

Окремо подані історії тих вояків, місце народження яких точно невідоме. Також кожен розділ має частину, яка складається з розповідей про вояків, про яких відомі лише їхні імена чи псевдоніми. 

Дослідження теми тривало останні п‘ять років. Укладачі довідника спиралися на архівні джерела, опубліковані документи та краєзнавчу літературу.

Ведучий зустрічі – співавтор книги, дослідник історії ОУН та УПА, автор низки монографій та десятків статей з історії визвольного руху, член історико-просвітницького товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса та директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук.

 

Субота, 3 грудня, 14:00.

Місце: Національний музей історії України (Київ, вул. Володимирська, 2).

Організатори: Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. С. Бандери та Національний музей історії України.

Вхід вільний за умови попередньої реєстрації https://goo.gl/6lyGPN.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.