Малолітні діти відламали зірки на радянському кладовищі в Польщі. ФОТО

Польська поліція виявила, що 10-річний хлопчик і 9-річна дівчинка, які "хотіли взяти додому червоні зірки", спаплюжили радянський цвинтар в селі Мілейчиці (Підляське воєводство).

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на tvn24.

Як зазначається, 23 вересня діти розбили 57 надгробків на могилах радянських солдатів. Відбиті червоні зірки були знайдені в різних частинах цвинтаря.

В четвер дітей допитали в районній прокуратурі, на допиті був присутній дитячий психолог.

Так було... Фото: pl.wikipedia.org

"З їхніх пояснень випливає, що коли вони гралися на цвинтарі, їм сподобалися зірки. Діти хотіли забрати їх з собою, намагаючись відбити з допомогою знайденого каменя. Пізніше вони зрозуміли, що накоїли і намагалися повернути все, як було. Коли їм це не вдалося, вони домовилися зберегти таємницю", - розповів комендант поліції Підляшшя Анджей Барановський.

Як зазначається, обох дітей виховують дідусі й бабусі.

...так стало

За словами прокурора, немає жодних підстав вважати, що діти вчинили наругу над могилами "з ненависті". Водночас не виключено, що справою займеться прокуратура, яка розслідує злочини на націоналістичному чи расистському ґрунті.

Однак у Польщі покаранню за злочини підлягають особи, старші 13 років.

Фото: tvn24.pl

Раніше своє обурення з приводу спаплюження могил висловлювало російське МЗС, яке викликало посла Польщі Катажину Пелчиньську-Наленч.

Інше на тему "Вандалізм"

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.