У Білорусі провели реконструкцію, присвячену Брестському миру. ФОТО

Під Брестом удруге провели міжнародний військово-історичний фестиваль, присвячений підписанню перемир'я на Східному фронті Першої світової війни у грудні 1917 року.

Про це повідомляє "Білоруський партизан".

Реконструктори організували фестиваль у селі Скокі за 10 км від Бреста - саме тут, у маєтку шляхтичів Німцевичів відбувалися переговори між делегаціями Німецької імперії та її союзників (Австро-Угорської імперії, Османської імперії та Болгарії) і більшовицької Росії та УНР.

15 грудня 1917 року завершився перший етап перемовин, внаслідок яких було укладено тимчасове перемир'я між Німеччиною і більшовиками.

Підписання перемир'я 15 грудня. Оскільки "Скокський мир" звучало неблагозвучно, його назвали "Брестським". Це й наступні фото: wikipedia.org

При цьому радянській делегації повідомили про прагнення "народів, які населяють Польщу, Литву, Курляндію і частини Естляндії та Ліфляндії", створити незалежні держави.

Братання солдатів Австро-угорської та Російської армій під час перемовин під Брестом

Під час другого етапу перемовин свою делегацію у Брест надіслала Центральна Рада.

Представники Києва заявили, що влада Ради народних комісарів (більшовицького уряду, створеного у Петрограді після перевороту в жовтні 1917 року) не поширюється на територію Української Народної республіки.

Українська делегація на переговорах

На цьому етапі більшовицьку делегацію очолював Лев Троцький, який створив wikileaks-сенсацію того часу, оприлюднивши секретні міждержавні угоди царського уряду про розподіл Південної Європи і Малої Азії.

Російська делегація вустами Троцького визнала УНР повноправною стороною в переговорах.

 "Мир з Україною". Екстрений випуск газети з міста Любек (Німеччина), 9 лютого 1918 року

У лютому 1918-го Німеччина з союзниками і УНР уклали сепаратну угоду, яка стала першим мирним договором Першої світової війни.

Реконструкція. Німці. Ці й наступні фото: Максім Хлєбєц (belaruspartisan.org) 

Союзники Російської імперії у Першій світовій - Британія, Франція та США - відмовилися взяти участь у перемовинах під Брестом. Вони уклали перемир'я із німцями восени 1918 року.

Німеччина, в якій бушувала соціалістична революція, остаточно визнала свою поразку у 1919-му і виплачувала репарації переможцям до 2010 року.

 

У військово-історичній реконструкції під Брестом узяли участь 12 клубів із Білорусі, України та Росії.

 Російська імператорська армія

Бойові дії з холостими патронами розгорнулися за садибою Німцевичів.

 

Реконструкція відтворювала події, характерні для довгої і кривавої Першої світової війни. Елементи фортифікацій виготовили з підручного матеріалу - дерева, шпали, полотняні мішки. Також відтворили село, за яке і йшов реконструкторський бій.

 

"Вже другий рік у вас в Скоках беремо участь у реконструкції, - зазначив київський реконструктор Олександр. - Костюми роблю сам. Від наполеонівських війн до Другої світової в шафі висять мундири. Найбільша проблема сьогодні - це відсутність снігу. Куди ефектніше б усе виглядало".

 

Тепер у селі працює виставка військових одностроїв із приватних колекцій. Відвідувачі зможуть навіть приміряти на себе військові мундири.

Дивіться також:

Янукович подивився реконструкцію битви за Дніпро. ФОТО

Реконструкція боїв із поляками у Львові 1918-го. ФОТО

Бій УПА з НКВД і переодягненими чекістами. ФОТО

Танки в снігу. Бій ЧА з Вермахтом під Києвом узимку 1943-го. ФОТО

Зустріч на Ельбі. Реконструкція останньої битви Першого Українського. ФОТО

1864: Громадянська війна в США. Реконструкція битви у Глушині. ВІДЕО

Інші матеріали за темою "Реконструкція"

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.