Історичні маєтки Бакая в Баден-Бадені занепадають. ФОТО

Колишній чиновник Леоніда Кучми утратив інтерес до купленої кілька років тому елітної нерухомості - замків і палаців - у німецькому Баден-Бадені. Одна з можливих причин - бюрократичні приписи щодо реконструкції історичної спадщини.

Про це повідомляє DW.de.

Готель-палац "Шлосготель Бюлергьое" (Schlosshotel Bühlerhöhe), в якому гостювали чимало державних діячів і зірок шоу-бізнесу, до свого сторіччя 2013 року мав постати у новому блиску.

Три роки тому "культурну пам'ятку особливого значення" придбала група інвесторів на чолі зі скандально відомим в Україні бізнесменом і чиновником з близького оточення Леоніда Кучми.

Колишній голова "Нафтогазу України" і Державного управління справами Ігор Бакай придбав "Шлосготель Бюлергьое" 2010 року і обіцяв вкласти кілька десятків мільйонів євро у реставрацію і модернізацію цієї історичної будівлі.

"Шлосготель Бюлергьое"
Але oчікувані інвестиції так і не надійшли. Замість того два тижні тому, акурат на сторічний ювілей палацу-готелю, який в очікуванні ремонту вже три роки не приймає гостей… відключили світло за несплату.

Готель через недбалість нових власників може прийти у цілковитий занепад, побоюються у Бюлі. Тим часом попередньому власнику "Бюлергьое" мільярдерові Дитмару Гоппу увірвався терпець і він подав до суду на нового власника з вимогою визнати його банкрутом.

 Улюблений готель Аденауера сьогодні належить компанії Anna Maria GmbH на чолі з Ігорем Бакаєм. Засновники компанії - кіпрська Zelento Limited і дружина Бакая Наталя Козицькa

Як повідомили в юридичній фірмі Schultze&Braun, яку суд уповноважив виконувати роль арбітражного управляючого готелю, Ігор Бакай з партнерами заборгували Гоппу 14 мільйонів євро. За оцінками місцевої преси, Бакай з партнерами свого часу заплатили за готель 35-40 мільйонів євро.

Сам Бакай, розмірковують місцеві, не знає, що далі робити з історичним готелем. "Пан Бакай втратив інтерес до цього об’єкту", - прокоментував Deutsche Welle на умовах анонімності один з відомих баден-баденських маклерів нерухомості, обізнаний зі справами підприємливого вихідця з України.

 Вілла легендарного промисловця Макса Ґрундіґа - з 2010 року сімейне обійстя Бакаїв у Баден-Бадені. Козицька придбала віллу у вдови грузинського мільярдера Бадрі Патаркацишвілі за 8 мільйонів євро

"Шлоссготель Бюлергьое" – "культурна пам’ятка особливого значення". І щоб її реставрувати, треба враховувати десятки і сотні бюрократичних приписів – це дуже дорого і може затягнутися на довгі роки, тож попередня прикидка бізнес-проекту "на око" не спрацювала.

Лише поточні витрати на утримання об’єкта у належному стані перевищують мільйон євро на рік.

"Шлосготель Бюлергьое" – не єдина проблемна нерухомість родини Ігоря Бакая. Місцеві ЗМІ пишуть також про проблеми із замком Родек у передмісті Баден-Бадена.

Замок Родек

2009 року, ще коли Ігор Бакай перебував у міжнародному розшуку, старовинну будівлю за понад чотири з половиною мільйони євро купила його дружина Наталя Козицька. Як повідомляє Badische Zeitung, Бакай і Козицька залишаються винні попереднім власникам замку близько мільйона євро, але платити не поспішають.

Як і у випадку з готелем, за ремонт казкового замку доби пізнього середньовіччя ніхто за чотири роки так і не взявся – це виявилося неймовірно дорогим задоволенням.

Вочевидь, родина Бакаїв втратила інтерес і до колишньої штаб-квартири командування французького військового контингенту у Баден-Бадені. Цей об’єкт був куплений подружжям 2010 року. Планувалося зробити тут елітний житловий комплекс, інвестувавши близько 11 мільйонів євро.

 Штаб-квартира французьких військ

"Нові власники купили і не врахували, що він теж є пам’яткою. Вони думали, що "повирішують питання" з місцевою владою щодо всіляких дозволів швидко і без проблем. А тут, у Німеччині, все набагато складніше", - розповів DW баден-баденський маклер.

Дивіться також:

Державний експеримент із передачі замків у концесію провалився

Замки і храми Західної України з повітря. ФОТО

У Червоногородському замку обвалилася вежа. ФОТО

Янукович хоче замок, де знімали "Трьох мушкетерів", під свою резиденцію

Впала одна з башт Старої фортеці у Кам'янці. ФОТО

Інші матеріали за темою "Замки"

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.