Янукович хоче замок, де знімали "Трьох мушкетерів", під свою резиденцію

За дорученням президента України Віктора Януковича у Підгорецькому замку, на 3 поверсі, буде облаштовано президентську резиденцію.

Про це повідомляє ЗІК із посиланням на голову Львівської облдержадміністрації Михайла Цимбалюка.

А біля самого замку буде відновлено Гетьманський Заїзд - найстаріші в Україні заїзд і корчму, що збереглися з ХVII ст.

Ренесансний палац плюс укріплення бастіонного типу - збудовано у XVII сторіччі на замовлення коронного гетьмана Конєцпольського. Тут знімали "Трьох мушкетерів" із Боярським. Тут же вела бої дивізія "Галичина"

Також скоро до замку прибуде 8-метрова картина "Битва під Віднем", яка наразі реставрується в Королівському замку в Варшаві. Щоб встановити цю картину, у залі Підгорецького замку проводяться роботи з підняття стелі на кількадесят сантиметрів.

На реставрацію та збереження культурних пам'яток Львівщина потребує загалом 250 млн грн. Проте останні три роки з бюджету не надходило жодних коштів. Саме це, а також відсутність належної промоції заважає пертворити Олеський, Золочівський та Підгорецький замки на справжню перлину туристичної Львівщини.

Замки і храми Західної України з повітря (ФОТО)

Замки Львівщини є справді унікальним історичним спадком всієї України, та через відсутність коштів на догляд та реставрацію, цей спадок нищиться та втрачається.

Насамперед це стосується Золочівського замку, у якому в серпні 2011 року обвалився дах надбрамної споруди ХVII ст. Наразі пам'ятка закрита для відвідування і реставратори б'ють на сполох - якщо дах не відремонтують до початку зими, холод та негода завдадуть історичній пам'ятці непоправної шкоди. 

З висоти краще видно, чому архітектурний комплекс називається замком

Схожа проблема існує і в Підгорецькому замку, дах якого критий гонтом. Реставратори не хочуть змінювати історичний вигляд споруди, замінюючи гонт на бляху або черепицю. Проте гонт - це такий матеріал, який треба замінювати кожні двадцять п'ять років. До припинення фінансування вдалося замінити гонт лише на половині даху. Інша половина потребує нагального ремонту.

За належного догляду, замки можуть самі окупити своє існування, ще й приносити дохід державі, каже директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Адже щоденно їх відвідує 4-5 тис. людей. За тиждень один тільки Золочівський замок реалізовує квитків на суму 38 000 грн.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.