Спецпроект

Музей в Кореї стане "центром антиамериканського виховання"

Кім Чен Ин, який побував на будівництві нової будівлі Музею Перемоги у Вітчизняній визвольній війні (Корейська війна 1950-1953 років), заявив, що музей повинен стати "основним центром антиамериканського виховання в КНДР".

Про це пише siteua.org.

У липні минулого року Кім Чен Ин розпорядився провести реконструкцію цього музею у відповідності до вимог ери "сонгун" (пріоритет армії). За його словами, під керівництвом Кім Ір Сена "народ і армія молодої республіки змогли здобути велику перемогу у протиборстві з коаліцією на чолі з американськими імперіалістами і маріонетковим режимом Південної Кореї".

 "Це була перемога ідеології, стратегії, тактики і духу », - підкреслив перший секретар Трудової партії Кореї і перший голова Державного комітету оборони. Лідер оглянув відкриту площадку, де буде встановлено ​​значну скульптурну композицію на честь воїнів Корейської народної армії (КНА), а також виставлені зразки озброєнь.

В експозиції знайшлося місце для розвідувального корабля США "Пуебло". У 1968 році він був захоплений північнокорейськими прикордонниками в територіальних водах республіки недалеко від портового міста Вонсан на східному узбережжі Корейського півострова.

З тих пір корабель був одним з головних символів перемоги над "американським імперіалізмом". Раніше він стояв на якорі на набережній річки Тедонган в Пхеньяні. Гіди демонстрували відвідувачам відеофільм про інцидент із захопленням, показували рубку, нашпиговану шпигунською апаратурою, зачохлені кулемети і ряд документів, що підтверджують "злісні" наміри американців.

В захопленні корабля брало участь декілька північнокорейських катерів, а також авіація. У цьому інциденті загинув один американець, який намагався чинити збройний опір. Спроби здійснити на Пхеньян дипломатичний тиск з метою змусити відпустити моряків і повернути "Пуебло" успіхом не увінчалися. В результаті уряд США був змушений принести офіційні вибачення КНДР і дати письмові гарантії того, що подібні інциденти в майбутньому не повторяться.

Судячи з висловлювань Кім Чен Ина, в КНДР намічаються грандіозні заходи з нагоди 27-го липня, національного свята - 60-ї річниці перемоги у Вітчизняній визвольній війні. У столиці відбудуться військовий парад і наймасовіша в світі художньо-гімнастична вистава "Аріран".

Корейська війна завершилася в 1953 році підписанням угоди про перемир'я. Тому формально КНДР і США залишаються у стані війни.

Теми

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.