Мобільного оператора змусили прибрати рекламу з Леніним. ВІДЕО

Польський оператор мобільної мережі Heyah призупинив рекламну кампанію, в якій було використано образ лідера партії більшовиків і вождя соціалістичної революції в Російській імперії 1917 року Володимира Леніна. Причина - громадське обурення.

Реклама з Іллічем викликала збурення в суспільстві, а прибрати її просив у тому числі й Інститут національної пам'яті Польщі, повідомляє onet.pl.

Головний образ у рекламі - Ленін, який тримає в руці червоний прапор з новими розцінками на тарифи.

"Вождь світового пролетаріату" з'явився на рекламних площинах і у відеороликах на початку січня і одразу спричинився до протестів незадоволених громадян.

Рекламний плакат нового тарифу у вокзальному переході. Фото: onet.pl

"На адресу компанії надійшли незадоволені відгуки, до того ж у дискусії з'явилася ідеологічна складова, - зазначили речники мобільного оператора. - Тому ми вирішили припинити рекламну кампанію".

Оператор перепросив усіх, кого могла образити реклама з Леніним.

Протест проти рекламної кампанії організувало громадське об'єднання "Твоя справа", яке стежить за дотриманням добрих манер у рекламі і нараховує понад 10 тисяч активістів-добровольців.

У понеділок до протесту приєднався і керівник Інституту національної пам'яті Польщі Лукаш Камінський, який нагадав, що "Володимир Ленін був одним із найбільших злочинців XX сторіччя".

За словами Камінського, використання образу Леніна з маркетинговою метою є безвідповідальним розмиванням пам'яті про масовий терор і його жертви.

"Суспільні наслідки тієї кампанії можуть бути тим страшніші, що адресована вона молодим людям, у яких викликає позитивні асоціації, пов'язані з Леніним", - ідеться в листі голови ІНП до представників мобільного оператора.

Також у польському фейсбуці можна побачити відгуки на підтримку Леніна. Окремі користувачі пишуть, що це була "смішна" реклама, яка висміювала комуністичний пафос.

Дивіться також:

Як показує Леніна сучасний польський синематограф. ВІДЕО

У Рівному демонтували лайтбокси, де Ленін рекламує дискотеку. ФОТО

Чеську горілку рекламують Гітлер і Сталін. ФОТО

Естонські газовики розмістили на рекламі концтабір Аушвіц. ФОТО

В Індії відкрили магазин одягу "Гітлер". ФОТО

У Бухаресті "відреставрували" монумент Леніна у вигляді гідри. ФОТО

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.