30 грудня в історії

39 - народився Тит (Тит Флавій Веспасіан), 10-й імператор Риму

1066 - єврейський погром у Гранаді, яка тоді перебувала під мавританським правлінням.
Натовп мусульман увірвався до палацу берберського короля, вбивши єврейського візира Йосифа ібн Нагрелу та вирізавши більшу частину єврейського населення міста (близько 4 тисяч осіб)

1460 - битва біля Уейкфілда в ході війни Червоної і Білої Троянд. Загибель герцога Йоркського Річарда

1616 - за деякими даними, у лаврській друкарні вийшов друком "Часослов" - перша друкована книга в Києві

"Часослов" 1616 р.

1703 - внаслідок землетрусу в Токіо загинуло близько 37 тисяч осіб

1806 - Туреччина оголосила війну Росії. Російські війська зайняли Баку

1853 - посланець США в Мексиці Джеймс Галдсен і президент Мексики, генерал Антоніо Лопес де Санта Анна підписали договір про купівлю Сполученими Штатами території на захід від Ель-Пасо, штат Техас.
Таким чином, було визначено південний кордон США. За $10 млн. Америка придбала майже 30 тис. кв. миль на півдні майбутніх штатів Нью-Мексико й Аризона

1865 - народився Редьярд Кіплінг, англійський письменник

1869 - у Росії видано перший номер ілюстрованого журналу "Нива".
"Нива" стала першим у Росії масовим тижневиком "для сімейного читання"

1880 - Пол Крюгер оголосив Трансвааль Бурською республікою і став її першим президентом

1882 - поліція в Одесі розгромила підпільну друкарню народовольців

1884 - народився Хідекі Тодзіо, японський політик і воєначальник, генерал. Міністр оборони з 1940 р., прем'єр-міністр Японії в 1941-1944 рр.
Був переконаним прихильником укладення союзу з нацистською Німеччиною і фашистською Італією. Визнаний воєнним злочинцем і страчений через повішення після поразки Японії у Другій світовій війні

Тодзіо переміг американців у Перл-Харборі і зазнав поразки біля атолу Мідуей

1890 - дебют 19-річного Федора Шаляпіна як професійного співака. В Уфі в опері Монюшка "Галька" Шаляпін виконав партію Стольника

1903 - пожежа в театрі "Ірокез" у Чикаго: від займання під час музичної вистави "Синя борода" загинули 602 людини. Це найтрагічніша за наслідками пожежа в одній будівлі за всю історію США

Інтер'єр театру після пожежі

1905 - народився Даниїл Хармс (Ювачов), російський радянський письменник

1911 - Сунь Ятсена обрано першим президентом Китайської Республіки (тимчасовим)

1915 - народився Олександр Ляшко, український радянський політичний і державний діяч. Упродовж 15 років очолював український уряд - був головою Радміну УРСР у 1972-1987 рр.
У 1952-54 рр. працював першим секретарем Краматорського міськкому компартії України. У 1954 р. - в Донецькому обкомі КПУ, з 1960 р. - перший секретар. Член ЦК КПУ (1960-90), член ЦК КПРС (1961-89), член політбюро ЦК КПУ (1963-87).
У травні 1986 р. Ляшко очолював Республіканську урядову комісію з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Герой соціалістичної праці (1985), кавалер шести орденів Леніна

Олександр Ляшко

1917 - утворена Українська партія соціалістів-самостійників (УПСС)

1918 - на конференції "спартакістів" та ліворадикальних груп німецької соціал-демократії в Берліні заснована Комуністична партія Німеччини.
До керівництва нової партії увійшли лідери лівого крила німецької соціал-демократії - Роза Люксембург, Карл Лібкнехт, Лео Йогіхес та ін.

1919 - червоні війська зайняли Катеринослав (нині Дніпропетровськ)

1919 - генерал Антон Денікін розпустив Особливу раду Півдня Росії, створивши свій уряд

1922 - утворено СРСР.
Таке рішення ухвалив I Всесоюзний з'їзд представників рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів, що відбувся в Москві. У форумі взяли участь 2215 делегатів (1727 - від Російської РФСР, 364 - від Української СРР, 91 - від Закавказької РФСР, 33 - від Білоруської РСР). Головою з'їзду був обраний Калінін, почесним головою - Ленін, відсутній через хворобу.
З'їзд затвердив декларацію і договір про утворення нової держави - Союзу Радянських Соціалістичних Республік - та обрав ЦВК СРСР

Карта новоствореного СРСР

1927 - відкриття Токійського метро. Перша лінія метрополітену завдовжки 2,2 км пов'язала станції "Асакуса" й "Уено".
Метрополітен Токіо став першим за межами Європи і Північної Америки

1927 - радянський хімік Сергій Лебедєв першим у світі розробив спосіб одержання синтетичного каучуку

1930 - у СРСР ухвалено постанову про присвоєння пільг ветеранам революції 1905 р.

1935 - у СРСР оголошено про скасування обмежень на вступ до вузів за соціальною ознакою

1941 - група військ Кавказького фронту у взаємодії з силами Чорноморського флоту висадила десант на Кримському півострові і після запеклих боїв зайняла міста Керч і Феодосія

1947 - Румунія проголошена народною республікою. Король Міхай повалений

1953 - у США надійшов у продаж перший кольоровий телевізор

1955 - президія ЦК КПРС утворила комісію для вивчення матеріалів про масові репресії проти членів і кандидатів у члени ЦК ВКП(б) та інших радянських громадян у період 1935-1940 рр.

1984 - відкрито станції Київського метрополітену "Червоноармійська" (нині "Палац Україна") і "Дзержинська" (нині "Либідська")

1991 - перша зустріч 11 глав держав-учасниць СНД у Мінську

1992 - відкрито станції Київського метрополітену "Славутич" і "Осокорки"

1993 - Ізраїль і Ватикан встановили дипломатичні відносини

1994 - відкрито станції Київського метрополітену "Позняки" й "Харківська"

1996 - відкрито станцію Київського метрополітену "Лук'янівська"

1997 - відкрито станцію Київського метрополітену "Печерська"

1999 - Конституційний Суд України оголосив неконституційними статті Кримінального кодексу, що передбачають смертну кару. Відповідне рішення КС датоване 29 грудня

2006 - о 6-й годині ранку у штаб-квартирі військової розвідки Іраку повісили Саддама Хусейна. Так було приведено у виконання вирок Вищого кримінального трибуналу країни. Одні з останніх слів колишнього лідера країни: "Хай будуть прокляті американці й перси!"


Цього ж дня тіло поваленого тирана доставили в рідне місто Тікріт для поховання.
Супротивники Саддама зустріли його страту з радістю (тим більше, вранці якраз почався Курбан-байрам - свято жертвопринесення. А прихильники влаштували вибух у шиїтському кварталі Багдада, внаслідок якого загинуло 30 осіб і 40 було поранено

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.