25 грудня в історії

336 - у Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва

800 - коронований перший імператор Священної Римської імперії Карл Великий

1652 - британський парламент заборонив святкування Різдва (заборона діяла протягом восьми років)

1741 - шведський учений Андерс Цельсій винайшов шкалу вимірювання температури

1855 - у Кінгстоні (Канада) відбулася перша відома нині гра в хокей

1895 - народився Григорій Верьовка, український композитор і хоровий диригент, педагог

Григорій Верьовка, організатор Українського державного хору

1925 - народився Карлос Кастанеда, американський письменник, мислитель езотеричної орієнтації, містик, автор книг-бестселерів із магічного шаманізму (одна з дат)

1905 - придушена Новоросійська республіка - робітничо-селянське самоврядування, встановлене радою робітничих депутатів 12 грудня 1905 р.
Військовий суд засудив сімох керівників Новоросійської республіки до смертної кари, яку замінили довічною каторгою, і 13 осіб - до різних термінів каторжних робіт

1917 - т. зв. І Всеукраїнський з'їзд рад у Харкові проголосив Україну республікою рад і заявив про її федеративний зв'язок із радянською Росією.
Всеукраїнський центральний виконавчий комітет (ВУЦВК), обраний з'їздом, скасував розпорядження Центральної Ради та її уряду і закликав робітників та селян до збройної боротьби з ними. На території України були поширені декрети і розпорядження Ради народних комісарів Російської республіки.
ВУЦВК сформував виконавчу гілку влади - Народний секретаріат, який складався із 12 секретарств: внутрішніх справ (народний секретар Є. Бош), торгівлі і промисловості (Ф. Сергєєв - Артем), фінансів (В. Ауссем), міжнаціональних справ і одночасно секретар шляхів (С. Бакинський), народної освіти (В. Затонський), продовольчих справ (Є. Лугановський), судових справ (В. Люксембург), у справах праці (М. Скрипник), земельних справ (Є. Терлецький), у військових справах (В. Шахрай); секретарство пошт і телеграфу пізніше очолив Я. Мартьянов. Усі народні секретарі, крім одного, були більшовиками.
Фактичним керівником Народного секретаріату стала Євгенія Бош

Будинок, у якому проходив більшовицький з'їзд рад (згодом був зруйнований німецькими військами в ході ІІ Світової війни)

1917 - Німеччина допустила на Брест-Литовські мирні переговори представників Центральної Ради УНР

1933 - українського письменника Остапа Вишню звинуватили у контрреволюційній діяльності і засудили до розстрілу, заміненого пізніше десятьма роками в'язниці

1941 - почалася Керченсько-Феодосійська десантна операція радянських військ

1946 - у лабораторії № 2 АН СРСР запустили перший у Європі атомний реактор - дослідний Ф-1

1950 - четверо шотландських студентів з університету Глазго вкрали з Вестмінстерського абатства історичний Скунський камінь, що втілює міць Шотландії і свого часу був забраний англійцями. По дорозі молоді шотландці впустили камінь, і він розбився надвоє. Згодом його склеїли і сховали.
Всупереч очікуванням, у Шотландії засудили такий вчинок націоналістів, і камінь віддали у Вестмінстер. У 1953 р. на ньому була коронована королева Єлизавета ІІ.
У 1996 р. уряд Великої Британії таки погодився передати камінь у Шотландію, але з умовою, що його слід повертати в Лондон для коронації англійських королів

1951 - у Києві ввели в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину (МЕСМ)

Працює МЕСМ - "Малая электронная счетная машина", розроблена під керівництвом С. Лебедєва

1958 - у радянському кримінальному праві скасовано поняття «ворог народу»; максимальний термін ув'язнення зменшено з 25 до 15 років

1979 - масштабне вторгнення радянських військ в Афганістан.
Колони 40-ї армії перетнули афганський кордон по понтонному мосту через річку Амудар'я

Афганська війна СРСР розтягнулася на 10 років

1987 - журнал «Тайм» назвав генсека ЦК КПРС Михайла Горбачова «людиною року»

1989 - у місті Тирговіште розстріляні комуністичний правитель Румунії Ніколає Чаушеску та його дружина Єлена.
Після початку народного повстання Чаушеску втік зі столиці на вертольоті, потім вони з дружиною продовжили втечу на автомобілі, але незабаром були затримані армією в Тирговіште. Там же був організований трибунал, який засудив подружжя Чаушеску до розстрілу. Вирок був приведений у виконання негайно

1991 - відставка Михайла Горбачова з поста президента СРСР. Над Кремлем спущено червоний прапор і піднято триколор РФ

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.