11 листопада в історії

1111 - якщо не рахувати період до Р.Х., то цей день був єдиним в історії, коли дата записувалася однією цифрою: 11.11.1111

1417 - у Констанці завершився церковний Собор тривалістю три роки, який поклав кінець Великої схизми (коли на папському престолі перебувало одночасно до трьох пап).
Один із понтифіків - Григорій XII - задовольнився кардинальским титулом; другий - Іван XXIII - втік із собору, був арештований і повалений, а третього - Бенедикта XIII - довелося відставляти заочно.
Новим Папою обрали представника римської знаті Оддо Колонну, який узяв собі ім'я Мартін V.
Цікаво, що на початку Собору він був звичайним мирянином і пройшов усі церковні ієрархічні щаблі за час проведення форуму

1480 - завершення стояння руських і монголо-татарських військ на річці Угрі. Ахметхан дав наказ відступати, про те саме розпорядився й Іван III.
Закінчення періоду двохсотрічного монголо-татарського ярма

1493 - народився Парацельс (Філіп фон Гогенгейм), визначний європейський лікар німецького походження, фармаколог, алхімік, окультист, педагог.
Інша ймовірна дата - 17 грудня

1673 - друга битва під Хотином: 30-тисячні польсько-литовські війська на чолі з гетьманом Яном Собеським розбили 40-тисячну армію Османської імперії. Від загибелі й полону врятувалися тільки кілька тисяч турків.
Ця перемога принесла Собеському польську корону

1702 - козацькі загони Семена Палія взяли Білу Церкву, відбивши місто в поляків

1790 - в Англію з Китаю вперше завезли хризантеми

1811 - місто Картахена стало першим у Новій Гранаді (Колумбії), яке проголосило незалежність від Іспанії. Заодно там скасували й інквізицію

1821 - народився Федір Достоєвський, російський письменник

Федір Достоєвський (1821-1881).

1830 - Бельгія вийшла зі складу Нідерландського королівства, проголосивши незалежність.
Визнана вона буде через дев'ять років

1837 - відкрилася перша в Росії залізниця загального користування. Вона зв'язала Санкт-Петербург із Царським Селом і мала довжину 27 км.
Керував «вогнедишною машиною» головний будівник дороги інженер Франц Герстнер - чех за національністю, якому влітку 1835 р. вдалося отримати дозвіл на створення акціонерного товариства для будівництва залізниці

1843 - у Росії засновані державні ощадні каси

1869 - народився Віктор Еммануїл III, передостанній король Італії із Савойської династії, третій король Італії нового часу (1900-1946 рр.).
Зрікся престолу на користь сина Умберто, який правив лише місяць

1880 - в Ірландії фермери почали кампанію проти відставного капітана Чарльза Бойкота, агента одного з лендлордів.
Після неврожайного попереднього року фермерів, котрі не мали можливості внести орендну плату, почали виселити з їхніх ділянок. а ініціативою Чарльза Парнеля розгорнулася агітація проти виселень, було кинуто заклик уникати будь-яких контактів з ініціаторами виселень.
Капітан Бойкот став першою жертвою цієї кампанії, впав у бідність, а його ім'я стало прозивним і ввійшло в усі мови для позначення подібних акцій протесту

1917 - український полк, сформований із делегатів III Всеукраїнського військового з'їзду, придушив більшовицьке повстання в Києві

1917 - на засіданні Петроградського ревкому вперше в революційній Росії ужито термін «ворог народу»

1918 - завершилася І Світова війна.
Німецька делегація о 5.12 ранку в залізничному вагоні маршала Фоша (Франція) підписала умови капітуляції.
Через шість годин капітуляція набула чинності. Прогримів артилерійський салют зі 101 пострілу - останні залпи війни

Делегати після підписання миру в Комп'єнському лісі.

Малюнки лейтенанта, який під час Першої світової командував танком, дивіться у розділі "Блогосфера"

1918 - румунські війська захопили Чернівці.
Територія Північної Буковини (сучасна Чернівецька область) передана до складу Румунії, якій належала до 28.06.1940

1918 - у Польщі регентська рада передала всю військову владу Юзефу Пілсудському, призначивши його тимчасовим начальником держави.
Країна, що доти була поділена між Росією, Німеччиною й Австрією, повернула собі незалежність (державне свято Польської Республіки)

1919 - народився Юхим Березін (Штепсель), український і радянський артист розмовного жанру, гуморист, учасник дуету з Тарапунькою

1920 - після жорстоких боїв частини Червоної армії оволоділи Перекопом, відкривши дорогу в глибину Кримського півострова.
Головну роль у розгромі врангелівців відіграли частини повстанської армії Нестора Махна

1922 - народився Курт Воннегут, американський письменник

1925 - вийшла перша платівка Луї Армстронга

1925 - американський фізик Роберт Міллікен оголосив про відкриття космічних променів

1935 - на хімічному заводі в Горлівці стався вибух, що послужило приводом для судового процесу над «саботажниками»

1940 - у США випущені перші автомобілі марки «Джип»

American Bantam Reconnaissance Car (1940).

1943 - радянські війська зайняли місто Житомир та райцентр Іванків Київської області

1945 - Національний фронт маршала Тіто переміг на виборах у Югославії

1945 - народився Даніель Ортега, президент Нікарагуа у 1985-1990 та з 2006 р.

1960 - керівник албанських комуністів Енвер Ходжа залишив нараду комуністичних і робітничих партій, що проходила в Москві.
Принципові розбіжності в поглядах на сталінську епоху спричинили період ворожнечі у відносинах Албанії й СРСР

1965 - уряд білої меншості на чолі з Ієном Смітом проголосив незалежність Південної Родезії (зараз - Зімбабве) від Великої Британії

1973 - представники Ізраїлю та Єгипту на 101-му кілометрі дороги Каїр-Суец підписали договір про припинення вогню

1975 - Португалія оголосила про надання незалежності Анголі. Нова держава стала йменуватися Народна Республіка Ангола

1978 - Міністерство освіти УРСР видало директиву: «Удосконалювати вивчення російської мови в загальноосвітніх школах республіки» (посилення русифікації)

1987 - картина Ван Гога «Іриси» продана за рекордну в той час ціну - 53,6 мільйона доларів. Покупець - Білл Гейтс

1993 - війська Едуарда Шеварнадзе взяли останній оплот прихильників президента Грузії Звіада Гамсахурдіа - місто Зугдіді

1994 - американський мільярдер Білл Гейтс на аукціоні в Нью-Йорку заплатив 30,8 млн. доларів за рукопис Леонардо да Вінчі (рекордна ціна для рукописів)

2000 - у тунелі в Австрійських Альпах біля курорту Капрун загинули 159 осіб, врятуватися вдалося лише 12 гірськолижникам із Німеччини.
Причиною трагедії стала пожежа в поїзді-фунікулері

2004 - помер Ясір Арафат, лідер палестинського визвольного руху; голова Палестинської автономії

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.