24 жовтня в історії

1273 - в Аахені коронований Рудольф I - перший німецький король із династії Габсбургів

1632 - народився Антоні ван Левенгук, голландський натураліст, основоположник наукової мікроскопії

1648 - підписання Вестфальского миру між кайзером Фердинандом III, Францією і Швецією.
Завершення Тридцятирічної війни

1804 - народився Вільгельм Вебер, німецький фізик, електрик

1795 - третій поділ Речі Посполитої.
Росія отримала литовські, білоруські й українські землі на схід від Бугу й лінії Немирів-Гродно; Пруссія - території, заселені етнічними поляками на захід від річки Пилипиці, Вісли, Бугу й Німану разом із Варшавою, а також землі в Західній Литві; Австрія - Краків і частину Малої Польщі між Пилипицею, Віслою та Бугом, частину Підляшшя та Мазовії

Схема третього поділу Польщі

1812 - у війні між Францією та Росією відбулася битва під Малоярославцем, яка завершилася перемогою французів

1851 - після катувань в ув'язненні, висланий у м. Гура-Гумора, помер Лук'ян Кобилиця - український селянський провідник на Буковині, ватажок народних повстань 1843-1844 і 1848-1849 рр.

1857 - випускники Кембриджа заснували в Шеффілді першу у світі футбольну команду - "Шеффілд юнайтед"

1882 - народився Імре Кальман, визначний угорський композитор, автор оперет

1891 - народився Рафаель Трухільйо, диктатор Домініканської Республіки у 1930-1961 рр.

1911 - із мису Еванс вирушила в дорогу антарктична експедиція англійця Роберта Скотта у складі 12 осіб, яка мала на меті досягти Південного полюса Землі

1920 - війська УНР звільнили від більшовиків Вінницю

1920 - через день після махновців у Олександрівськ (Запоріжжя) вступили частини Червоної армії

1927 - у Києві на ІІ Всеукраїнському соборі Української автокефальної православної церкви митрополитом УАПЦ обрано отця Миколу Борецького (єпископа Гайсинського).
За три дні до цього Собор під тиском влади усунув із посади митрополита Василя Липківського

1929 - "чорний четвер" - початок біржового краху

1939 - уперше в продаж надійшли нейлонові панчохи (Уїлмінгтон, штат Делавер, США)

1939 - СРСР підписав договір про постачання зерна та нафти в нацистську Німеччину

1942 - у Плискові Вінницької області гітлерівці стратили 365 євреїв, у Дубно - близько 1000

1945 - у Чехословаччині націоналізовано велику промисловість і банки

1945 - набув чинності статут Організації Об'єднаних Націй.
ООН була створена 51 країною, які були сповнені рішучості зберегти мир за допомогою розвитку міжнародного співробітництва та забезпечення колективної безпеки

1949 - у Львов українські націоналісти Михайло Стахур та Іларій Лукашевич, пов'язані з ОУН, зарубали гуцульською сокирою українського радянського письменника, публіциста, комуніста Ярослава Галана - незабаром після виходу у світ його антиклерикальної сатири "Плюю на Папу!"

На місці вбивства Галана

1960 - перший пуск міжконтинентальної балістичної ракети Р-16 із дальністю польоту до 13 000 км на Байконурі обернувся трагедією. За 15 хвилин до запуску ракета вибухнула на стартовому майданчику, живцем згоріли 74 людини, серед яких і командувач Ракетних військ стратегічного призначення СРСР маршал артилерії Митрофан Неделін.
Трагедія була суворо засекречена, повідомлялося тільки про загибель Неделіна - нібито в авіакатастрофі.
Ракета була розроблена в КБ Янгеля

1963 - пожежа на космодромі Байконур в одній із бойових шахт ракети Р-9. Загинуло сім осіб

1964 - Північна Родезія проголосила незалежність і стала називатися Замбія

1970 - конгрес Чилі затвердив Сальвадора Альєнде на посаді президента країни.
Перший у світі президент-марксист на президентських виборах набрав 36,2% голосів, випередивши двох інших кандидатів. За процедурою, його кандидатуру відправили на затвердження конгресу, де Альєнде був підтриманий християнськими демократами - після того, як зобов'язався не порушувати принципи демократії

1980 - у Польщі зареєстрована незалежна профспілка "Солідарність"

1990 - на Північному випробувальному полігоні "Нова Земля" було проведено останнє ядерне випробування в СРСР

1991 - Верховна Рада України ухвалила заяву про без'ядерний статус України.
У заяві зазначено, що розміщення ядерної зброї на території України є тимчасовим явищем, і закладено правові основи та механізми ліквідації ядерної зброї

1993 - у соборі Святої Софії в Києві пройшла інтронізація Володимира Романюка, обраного Патріархом Київським і всієї Руси-України (УПЦ КП)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.