20 жовтня в історії

1469 - народився Нанак Дев, перший гуру сикхів, засновник сикхізму, що виник у Пенджабі, - релігійно-реформаторського руху, а потім і релігії

1587 - у битві біля Кутра (Жиронда, Франція) війська гугенотів Генріха Наваррського розбили армію Католицької ліги

1632 - народився Крістофер Рен, англійський архітектор, математик і астроном; cер.
Збудував 53 церкви в Лондоні, у тому числі знаменитий собор св. Павла

1677 - народився Станіслав Лещинський I, польський король у 1704-1711 рр. - як ставленик шведського монарха Карлом ХІІ, в 1733-1734 рр. - ставленик французів.
Обидва рази - вигнаний із країни

1774 - американський Континентальний конгрес наклав ембарго на торгівлю з Британією

1803 - Сенат США ратифікував купівлю штату Луїзіана

1818 - Велика Британія і США встановили кордон по 49-й паралелі між Канадою та Сполученими Штатами

1827 - у Наваринській бухті біля берегів Греції об'єднаний флот Росії, Англії та Франції знищив турецько-єгипетський флот Ібрагім-паші.
Ця перемога стала одним із важливих кроків на шляху Греції до незалежності

1854 - народився Артюр Рембо, французький поет, один з основоположників символізму

1865 - місцем перебування уряду Канади затверджена Оттава

1868 - у Києві створено перший в Україні приватний комерційний банк

1886 - народився Яків Водяний, український політичний, військовий і громадський діяч, драматург, підприємець.
Командир бойової дружини партії есерів, один з організаторів Вільного козацтва, смілянський полковник ВК (з жовтня 1917 р.), повстанський отаман Холодного Яру, діяч УНР на еміграції (в Західній Україні).
У 1911-1917 рр. був на еміграції в Японії та Австралії. В Україну повернувся після Лютневої революції 1917 р.
Арештований НКВС після окупації Західної України у 1939 р., засуджений до розстрілу

1916 - у Севастополі вибухнув пороховий погріб російського лінкора "Імператриця Марія", загинуло понад 220 осіб

1924 - в ефірі прозвучала перша в Україні радіопередача - трансляція радіоконцерту з Харкова.
Перші слова українського радіо почули 70 радіолюбителів. Дикторів тоді не було, тож, передачу відкрив технік, який за звичкою зв'язківця на початку тричі промовив у мікрофон "Алло", а потім ще тричі - "Говорить Харків". Саме з цього почалося радіомовлення в Україні

1927 - ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ в Києві ухвалив усунути з посади митрополита Василя Липківського - під тиском влади, під загрозою арешту і заслання учасників собору

1929 - ЦК ВКП(б) проголосив суцільну колективізацію

1944 - перший бойовий виліт японських камікадзе

1945 - у Франції жінкам уперше надано виборче право

1947 - комісія з розслідування антиамериканської діяльності почала слухання про проникнення комуністів у Голлівуд

1959 - Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі "Вальдфрідгоф".
За спогадами очевидців, на проміжку від центральної брами кладовища до ділянки № 43 вирувало людське море - провести в останню путь лідера ОУН прийшли тисячі людей. Багато хто чергував на цвинтарі від самого ранку, хоча похорон був призначений на 15.30.
За труною, накритою синьо-жовтим прапором, ішли священики, чолівка ОУН, у тому числі й представники "ворожої" ОУН Андрія Мельника, молодь із "Пласту", на який після розколу орієнтувалася організація "двійкарів", та бандерівського СУМу, міжнародні делегації, представники політичних, наукових, суспільно-громадських організацій і установ, найближчі друзі й родина, товариші.

Похорон Бандери зібрав тисячі людей.


Тисячі тих, хто, можливо, ніколи не бачив Провідника, але для кого "саме лише його ім'я було і прапором, і бойовою сурмою, і прикладом незламного борця за найвищі ідеали нації", як написав після похорону тижневик "Українська думка".
Чи не всі західнонімецькі газети в докладному звіті наголошували, що вшанувати пам'ять Бандери зібралися представники всіх українських політичних груп - "так, ніби між українцями на еміграції зовсім не було чвар"

1968 - колишня перша леді США Жаклін Кеннеді вийшла заміж за грецького олігарха Арістотеля Онассіса

1968 - на Олімпійських іграх у Мехіко перемогу в стрибках у висоту з результатом 2 м 24 см здобув американець Дік Фосбері, який подолав планку в оригінальний спосіб - спиною до неї.
Новий стиль швидко здобув популярність у всьому світі

1973 - королева Великої Британії Єлизавета II відкрила будівлю Сіднейської опери, одну з найкрасивіших будівель у світі

1982 - у Москві на стадіоні в Лужниках сталася трагедія наприкінці футбольного матчу на Кубок УЄФА між "Спартаком" і голландським "Гарлемом": у тисняві, за офіційними даними, загинуло 66 осіб, хоча очевидці вважають цю цифру заниженою.
Сам факт трагедії ретельно приховувався від громадськості

1995 - у Володимирському соборі в Києві почався триденний Помісний собор УПЦ Київського патріархату, який обрав патріаршого місцеблюстителя митрополита Філарета (Денисенка) Патріархом Київським і всієї Руси-України, предстоятелем УПЦ КП

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.