11 жовтня в історії

1521 - Папа Римський Лев X присвоїв королю Англії Генріху VII титул "Захисник віри" за королівський памфлет, спрямований проти Мартіна Лютера.
Згодом, коли король порвав із Ватиканом через шлюбні проблеми, інший Папа - Павло III - позбавив Генріха почесного титулу, але англійський парламент відновив звання

1672 - народився Пилип Орлик, гетьман України в 1710-1742 рр., прихильник і наступник Івана Мазепи, автор "Пакту й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького" 1710 р.
Інша ймовірна дата народження - 21 жовтня

Пилип Орлик

1737 - внаслідок землетрусу в Калькутті (Індія) загинуло близько 300 тисяч осіб

1783 - утворена Російська академія, завданням якої було складання російської граматики, словника, риторики й правил віршування.
Президентом академії призначена княгиня Катерина Дашкова

1852 - в Австралії відкрито перший університет (Сіднейський)

1881 - американець Девід Х'юстон зі штату Північна Дакота запатентував першу фотоплівку

1891 - у Стокгольмі відкрився перший у світі етнографічний музей під відкритим небом "Скансен"

1899 - почалася ІІ Англо-бурська війна.
Велика Британія упродовж двох із половиною років вела боротьбу проти бурських республік Південної Африки - Оранжевої вільної держави й Трансваалю - за найбільші у світі золоті копальні. 500 тисячам англійців протистояли тільки 88 тисяч бурів

1906 - народився Ігор Савченко, український радянський кінорежисер ("Вершники", "Богдан Хмельницький", "Тарас Шевченко").
Лауреат трьох Держпремій СРСР - 1942, 1949, 1952 рр.

1918 - у Франції відбувся перший політ радіокерований політ літака, що тривав одну годину; літак подолав відстань 100 км

1922 - ухвалена конституція Ірландії

1922 - декретом Раднаркому в радянській Росії введена нова грошова одиниця - червінець

Купюра номіналом 1 червінець

1922 - Лев Троцький на з'їзді комсомолу закликав молодь "гризти граніт науки" - ця фраза стала крилатою

1931 - в СРСР прийнято рішення про повну ліквідацію приватної торгівлі

1938 - центральна влада Чехословаччини затвердила автономний уряд Карпатської України на чолі з Андрієм Бродієм

1941 - у Мелітополі ліквідоване майже все єврейське населення, що залишилося в окупованому місті, - близько 2000 осіб

1944 - Тува увійшла до складу СРСР

1944 - війська 2-го Українського фронту штурмом оволоділи містами Клуж у Румунії та Сегед в Угорщині

1958 - на космодромі Байконур відбулася спроба пуску автоматичної міжпланетної станції "Е-1-2" в бік Місяця. Ракета-носій  "Восток-Л " 8К72 зазнала аварії невдовзі після старту й вибухнула

1961 - на Семипалатинському полігоні в СРСР проведено перший підземний ядерний вибух (доти були надземні)

1962 - відкрився ІІ Ватиканський собор, який скасував обов'язкову латинську мову на католицьких богослужіннях

1973 - Війна судного дня: ізраїльські війська вторглися на територію Сирії

1984 - у відкритий космос вийшла перша американська жінка-астронавт - Кетрін Салліван (політ STS-41G на космічному кораблі "Челленджер")

1991 - пожежа на другому енергоблоці ЧАЕС.
У результаті аварії було пошкоджено турбогенератор №4, вигоріло 180 тонн турбінного мастила і 500 куб. м водню, сталося обвалення 2448 кв. м покрівлі машзалу (із 20 502 кв. м). Відбувся викид радіоактивних аерозолів. Реактор залишався в підконтрольному стані.
Після аварії енергоблок №2 було зупинено

1991 - Верховна Рада ухвалила Концепцію оборони та будівництва Збройних сил України і створила Раду оборони України

1990 - після виконання програми науково-технічних досліджень та експериментів на борту орбітального комплексу "Салют-6"-"Союз" космонавти Леонід Попов і Валерій Рюмін повернулися на Землю, успішно завершивши найтриваліший в історії космонавтики на той час політ у космічному просторі - 185 діб

2008 - повернувшись на ринг після майже 4-річної відсутності, Віталій Кличко в Берліні переміг нігерійця Семюеля Пітера й повернув собі пояс чемпіона WBC. Результат бою - технічний нокаут після восьмого раунду.
Таким чином, брати Клички зібрали три чемпіонські пояси з чотирьох найпрестижніших

2011 - суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв виніс вирок у "газовій" справі Юлії Тимошенко - сім років позбавлення волі, сплата мільярдного збитку за невигідний контракт із Росією плюс три роки без можливості обіймати керівні посади після звільнення

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.