7 вересня в історії

70 - римляни взяли Єрусалим, придушивши повстання в Іудеї, що тривало чотири роки

1303 - кульмінація в боротьбі церковної та світської влади: Гійом Ногаре за дорученням короля Франції Філіпа IV Красивого заарештував Папу Римського Боніфація VIII в місті Ананьї.
Це було зроблено у відповідь на буллу Папи, в якій той проголосив абсолютний пріоритет церковної влади над світською, і збирався відлучити короля від церкви.
Римські війська і жителі міста через три дні звільнили Папу, але наступного дня він помер від апоплексичного удару

1533 - народилася Єлизавета I, королева Англії та Ірландії у 1558-1603 рр., остання з династії Тюдорів

1664 - англійці захопили голландське місто Новий Амстердам (нині Нью-Йорк)

1726 - народився Франсуа Філідор (Данікан-Філідор), французький композитор, творець французької комічної опери, шахіст, шаховий теоретик.
Свого часу вважався найсильнішим шахістом у світі

1763 - англійський король Георг III видав відозву із закликом заселяти Канаду

1792 - запорожці причалили свої струги до берегів Таманського півострова.
У перші два роки міграції на Кубань переселилися 25 тисяч козаків на чолі з отаманом Захаром Чепігою. Вони створили 40 станиць

1812 - Бородінська битва між російською і французькою арміями, визначальна у війні 1812 р. (за 125 км на захід від Москви).
12-годинний бій, у ході якого французам вдалося захопити позиції російської армії в центрі і на лівому крилі, завершився відходом французів на вихідні позиції. Наступного дня російська армія відступила.
Втрати - близько 30-50 тисяч із французької сторони, 39-45 тисяч - із російської.
Бородінська битва вважається найбільш кровопролитною в історії серед одноденних битв

Командувач росіян Михайло Кутузов на командному пункті. Картина Анатолія Шепелюка
(державний музей-заповідник "Бородіно")

1822 - Бразилія проголосила незалежність від Португалії

1859 - оточений у гірському аулі Гуніб імам Шаміль, провідник повстанців Кавказу, здався в полон російським військам.
Його відправили до Петербурга, згодом поселили в Калузі, а в 1870 р. дозволили переїхати до Мекки, де ватажок горців і помер.
Полон Шаміля, який чверть століття очолював боротьбу народів Чечні і Дагестану проти Росії, означав перелом у ході Кавказької війни

1870 - народився Олександр Купрін, російський письменник

1875 - народився Олександр Мурашко, український художник, педагог і громадський діяч.
За картину "Карусель" 1906 р. отримав золоту медаль Х Мюнхенської міжнародної виставки.
Один з організаторів Української академії образотворчого мистецтва в Києві в 1917 р.
Убитий більшовиками

1892 - першим чемпіоном світу з боксу в рукавичках став 26-річний американець Джеймс Корбетт

1909 - першим пілотом, який загинув під час польоту на аероплані, став француз Ежен Лефевр. Він розбився, виконуючи політ на новому біплані "Райт" тип А

1909 - народився Еліа Казан (Казанжоглу, Казанйоглус), американський кінорежисер, продюсер, сценарист, греко-турецького походження, лауреат кількох "Оскарів".
Для багатьох у Голівуді Казан став символом слабохарактерності й зрадництва після того, як у розпал маккартизму на допиті в комісії з розслідування антиамериканської діяльності назвав імена кількох режисерів і сценаристів, котрі, як і він, свого часу були членами Компартії. Майже всім їм довелося піти з кіно або навіть залишити країну.
У березні 1999 р. Еліа Казану було присуджено почесний "Оскар" за внесок у кіномистецтво. Під час вручення 89-річному режисерові цієї премії частина залу лишилася сидіти, демонстративно висловивши своє презирство людині, яка зрадила своїх колег

1910 - народився Олександр Засядько, український радянський господарський, державний і партійний діяч.
Був начальником комбінатів "Сталінвугілля" і "Молотоввугілля", міністром вугільної промисловості СРСР, заступником голови Ради міністрів СРСР та ін.

1911 - народився Тодор Живков, лідер ЦК Компартії Болгарії у 1954-1989 рр., з 1971 р. - голова Держради Народної Республіки Болгарія.
Сьогодні - 100 років від його народження

Дорогі товариші Леонід Ілліч Брежнєв
і Тодор Живков

1918 - на базі Петроградського телеграфного агентства та Бюро преси при Раднаркомі РРФСР створено Російське телеграфне агентство (РОСТА)

1923 - засновано Інтерпол.
Цього дня у Відні завершив роботу II Міжнародний з'їзд співробітників кримінальної поліції, на якому ухвалили рішення про створення Міжнародної кримінальної комісії з постійним бюро у столиці Австрії.
Після війни штаб-квартира організації перебралася до Франції, і тоді вперше було використано назву Інтерпол для її телеграфної адреси. Нині штаб-квартира Інтерполу розташовується в Ліоні

1928 - в СРСР засновано орден Трудового Червоного прапора

1930 - народився Бодуен I, король Бельгії у 1951-1993 рр.
У 1990 р., коли парламент ухвалив закон, що дозволяє аборти, Бодуен із релігійних причин (і, ймовірно, особистих - у нього не було дітей) відмовився брати на себе відповідальність за закон. Він попросив на два дні припинити свої повноваження, і уряд, що діяв як регент, підписав акт

1941 - під натиском німців радянські війська залишили міста Глухів і Конотоп Сумської області

1941 - в Україні німецька окупаційна влада почала попереджувальні арешти активних діячів ОУН(Б). Цього дня був затриманий керівник північної похідної групи М. Климишин

1943 - Гіммлер видав наказ по СС про знищення промисловості Донбасу під час відступу.
Радянські війська зайняли районні центри Селидівка та Сергіївка Сталінської області, Конотоп, Зноб-Новгородську та Сміле Сумської області та ін.

1945 - у Берліні відбувся парад переможців - союзницьких військ СРСР, США, Великої Британії та Франції.
У параді взяли участь радянські війська, які штурмували Берлін, американські, англійські та французькі війська, що перебували в Берліні для несення окупаційної служби у відведених їм секторах західної частини міста

1953 - Микита Хрущов обраний першим секретарем ЦК КПРС

1977 - президент США Джиммі Картер і військовий керівник Панами Омар Торріхос підписали угоди, згідно з якими Панамський канал у 2000 р. мав бути переданий Панамі

1978 - у Лондоні скоєно замах на болгарського дисидента, оглядача Бі-Бі-Сі Георгія Маркова - у натовпі його вколов отруєною рицином голкою на парасольці агент держбезпеки БНР. Марков помер 11 вересня.
Це була одна з останніх операцій особливого відділу КДБ, який займався ліквідацією зовнішніх ворогів

1984 - у Римі помер Йосип (Йосиф) Сліпий, видатний український релігійний, громадський і науковий діяч, верховний архієпископ Львівський, митрополит Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви в 1944-1984 рр., кардинал.
У 1992 р. прах кардинала перепоховали в крипті собору св. Юра у Львові

1986 - єпископ Десмонд Туту став першим чорношкірим главою англіканської церкви ПАР

1987 - Еріх Хонеккер став першим лідером НДР, що відвідав ФРН

1990 - повернувся з еміграції Микола Руденко - відомий правозахисник, засновник Української Гельсінської групи, поет, письменник, філософ.
Він був відновлений у радянському громадянстві

1992 - у газеті "Коммєрсант" (Москва) вперше використано термін "нові росіяни"

1993 - у Києві на ІІ Помісному соборі Української автокефальної православної церкви обрано нового патріарха Київського і всієї України УАПЦ - ним став єпископ Переяславський і Січеславський Димитрій (у миру - Володимир Ярема)

1994 - у Києві на Республіканському стадіоні збірна України провела перший у своїй історії офіційний матч. У рамках відбіркового турніру чемпіонату Європи-1996 українські футболісти програли команді Литви - 0:2

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.