24 вересня в історії

622 - пророк Мухаммед закінчив хіджру з Мекки в Медіну

1501 - народився Джироламо Кардано, італійський математик, механік, лікар, філософ.
Автор праці "Велике мистецтво", у якій навів рішення рівнянь третього й четвертого ступеня, винахідник карданної передачі.
Сьогодні - 510 років від його народження

1724 - офіційне відкриття Паризької фондової біржі

1739 - народився Григорій Потьомкін, російський державний діяч, фельдмаршал, граф, фаворит імператриці Катерини II.
За приєднання Криму отримав титул ясновельможного князя Таврійського

1789 - у США засновано інститут генерального прокурора й поштовий департамент

1792 - французькі війська завершили окупацію Савойї

1799 - війська Олександра Суворова взяли перевал Сен-Готард у Швейцарії

1801 - Східна Грузія приєднана до Росії

1801 - народився Михайло Остроградський, український та російський математик і механік, академік Петербурзької, Туринської, Римської, Американської академій наук.
Сьогодні - 210 років від його народження

1812 - від ран, отриманих у битві біля Бородіна, помер Петро Багратіон - російський князь грузинського походження, полководець, генерал, учень Суворова

1838 - при впадінні ріки Цемес у бухту на східному чорноморському узбережжі почали споруджувати укріплення, навколо якого розгорнулося будівництво міста Новоросійськ

1852 - перший політ на дирижаблі з паровим двигуном здійснив француз Анрі Жиффар

1862 - король Пруссії Вільгельм I відправив у відставку князя Гогенлое та призначив прем'єр-міністром Отто фон Бісмарка, котрий став і міністром закордонних справ.
Це сталося наступного дня після того, як ліберальний прусський ландтаг відмовився піти назустріч уряду в питанні військової реформи

1884 - народився Гуго Шмайссер, німецький конструктор стрілецької зброї

1890 - Церква Ісуса останніх святих днів (мормонська) офіційно відмовилася від багатоженства

1894 - народився Роман Купчинський, український поет, прозаїк, журналіст, композитор, громадський діяч.
Воював у лавах Січових стрільців. Із 1939 р. - на еміграції

1896 - народився Френсіс Скотт Фіцджеральд, американський письменник.
Сьогодні - 115 років від його народження

1911 - народився Костянтин Черненко, генеральний секретар КПРС у 1984-1985 рр., голова Президії Верховної Ради СРСР.
Запам'ятався на посаді передусім тим, що через стрімке погіршення здоров'я фактично не міг виконувати свої обов'язки з управління державою.
Сьогодні - 100 років від його народження

Костянтин Черненко. Офіційний портрет генсека

1911 - страчений Дмитро Богров (Мордехай Гершкович) - російський анархо-комуніст і агент охранки, убивця голови Ради міністрів Петра Столипіна.
Уродженець Києва, він був повішений за вироком суду біля Лисогірського форту Київської фортеці - через десять днів після замаху на Столипіна.
Сьогодні - 100 років від смерті Богрова

1916 - російський льотчик, уродженець Ялти Костянтин Арцеулов уперше навмисно виконав "штопор" і вивів із нього літак

1918 - гетьман Павло Скоропадський, повернувшись із Німеччини, затвердив ухвалену Радою народних міністрів постанову про впровадження в Українській Державі східноєвропейського часу в ніч із неділі на понеділок 13 жовтня (30 вересня ст. ст.) 1918 р.

1919 - у Кам'янці-Подільському уряд УНР оголосив війну білогвардійському режимові Денікіна.
Звернення Директорії та уряду УНР до українського народу із закликом до останнього бою з ворогами

1929 - до Харкова, столиці УСРР, повернувся аероплан "Червона Україна", що здійснював політ за маршрутом Харків-Москва-Курган (Сибір)-Красноярськ-Іркутськ-Харків.
Повідомлялося, що літак було зібрано за конструкцією інженера Калініна (мотор - від фірми "Юнкерс"). Аероплан вантажністю 1500 кг пролетів 10400 км за 73 години

1932 - в Індії право участі у виборах надано касті недоторканних

1934 - газета "Правда" вперше назвала Йосипа Сталіна "великим кормчим"

1938 - радянський жіночий екіпаж уродженки Харкова Валентини Гризодубової здійснив безпосадковий політ Москва-Далекий Схід

1941 - у центрі Києва почалася серія вибухів у німецьких окупаційних установах та житлових будинках.
Першим злетів у повітря кінотеатр на розі Хрещатика та Прорізної. Цього дня радянські диверсанти підірвали також комендатуру, яка щойно розташувалася в будинку, де раніше був магазин "Дитячий світ". Знищено поштамт та ін. Поступово, будинок за будинком, злітав у повітря весь Хрещатик.
Вибухи тривали до 28 вересня. Енкаведисти свідомо підривали будинки разом із мирними мешканцями - вперше у світовій історії.
Вибухами й пожежами, які вчинили радянські диверсанти, знищено 324 житлові та адміністративних будівлі. Неможливо достеменно встановити кількість загиблих, але йдеться про тисячі жертв. Близько 50 тисяч киян залишилися без даху над головою

1941 - СРСР долучився до "Атлантичної хартії" (підписаної США й Британією 14 серпня), в якій декларувалися демократичні прагнення війни проти фашистської Німеччини

1942 - під Сталінградом радянська льотчиця Ольга Ямщикова стала першою у світі жінкою-пілотом, яка збила ворожий літак

1943 - радянські війська зайняли райцентри Царичанка Дніпропетровської області, Решетилівка Полтавської області, Городня, Любеч, Тупичів Чернігівської області

1948 - у Японії створено автомобілебудівну компанію "Хонда мотор"

1957 - у Барселоні відкрито "Камп Ноу", найбільший стадіон у Європі

1960 - у США на воду спущено перший атомний авіаносець "Ентерпрайз"

1961 - у місті Клівленд (США) в Українському парку культури відкрито пам'ятник Лесі Українці.
Робота скульптора М. Черешньовського, оплачена коштом української громадськості, була вилита із бронзи і розміщувалася на мармуровому п'єдесталі. Відбувся урочистий концерт

1970 - радянська міжпланетна станція "Луна-16" доставила на Землю місячний ґрунт

1973 - Гвінея-Бісау проголосила незалежність від Португалії

1979 - радянські фігуристи Людмила Бєлоусова й Олег Протопопов попросили політичного притулку у Швейцарії

1989 - Папа Римський Іван Павло II оголосив, що Галілей мав рацію, публічно приніс вибачення вченому і повернув йому "право бути законним сином церкви"

1993 - Міністерство юстиції України зареєструвало партію "Трудовий конгрес України" (голова - Анатолій Матвієнко) та Організацію українських націоналістів

1998 - у Ліоні (Франція) вперше проведена операція з трансплантації руки людині

1996 - у Нью-Йорку відкритий для підписання Договір про загальну заборону ядерних випробувань

1999 - "Ми будемо переслідувати терористів скрізь. В аеропорту - в аеропорту. Значить, ви вже мене вибачте, в туалеті зловимо, - ми і в сортирі їх замочимо, врешті-решт. Все, питання закрите остаточно", - коментар прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна до масових бомбардувань Грозного, що почалися 23 вересня.

Ці слова Путін сказав на прес-конференції в Астані

2004 - під час візиту в Івано-Франківськ кандидата в президенти Віктора Януковича на нього скоєно "яєчний замах".
Студент Дмитро Романюк кинув у лідера Партії регіонів "важкий тупий предмет", як його описали наближені до Януковича, а насправді - яйце.
Янукович знепритомнів та очах публіки й телекамер, заточився й упав (за однією з версій, він був готовий до замаху).
Цей акт суттєво змінив перебіг виборчої кампанії - не на користь кандидата від Партії регіонів.

Соратники Віктор Ющенка організували проект "Веселі яйця", висміючи повороти кампанії Януковича в дотепних відеороликах, що розміщувалися в інтернеті

А ось ця "мобілізаційна" серія вийшла перед першим туром виборів:

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.