20 вересня в історії

622 - переселення (хіджра) Мухаммеда та його прихильників з Мекки в Медіну

1246 - в Орді через відмову поклонятися ідолам - зображенню Чингізхана - убитий князь Чернігівський Михайло (великий князь Київський у 1236-1240 рр., Галицький у 1935-1936 рр.)

1378 - одночасно обрані два Папи Римські - Урбан VI і Клемент VII.
У католицькій церкві почалася велика смута (схизма), що тривала майже 40 років

1519 - початок навколосвітньої експедиції португальського мореплавця Фернана Магеллана.
Флотилія з п'яти суден під його командуванням вийшла з порту Санлукар-де-Баррамеда (гирло річки Гвадалквівір) на пошук південно-західної протоки, що з'єднувала б Атлантичний океан із "Південним морем"

1854 - бій між англо-франко-турецькими військами та росіянами на річці Альмі під час Кримської війни.

За перемогу англійським офіцерам вручено перші ордени королеви Вікторії

1870 - завершено об'єднання Італії.

Італійські війська зайняли Папську область та увійшли до Рима, який було проголошено столицею королівства. Папа Пій IX відмовився від переговорів із новою владою, пішов у свій палац у Ватикані й оголосив себе та своїх наступників на папському престолі "ватиканськими бранцями". Такий стан зберігався до 1929 р.

1893 - народився Сергій Єфремов, український військовий діяч, головнокомандувач національної оборони Карпатської України.

Від 1917 р. очолив загони гайдамаків, із 1918-го - в армії УНР (полковник). Був директором фінансів в уряді Карпатської автономії у складі Чехословаччини, у 1939 р. командував "Карпатською Січчю". Після поразки - на еміграції, помер у США

1899 - народився Леві Страусс, американський філософ німецько-єврейського походження, історик політичної філософії і культуролог, ідеолог неоконсерватизму

1924 - на річці Десенка, закладено гідроелектростанцію, яка мала забезпечити електроенергією Київ та околиці

1928 - правлячим органом Італії оголошено Раду партії фашистів

1939 - Червона армія взяла Ковель.

За інформацією радянського командування, протягом 17-20 вересня Червона армія роззброїла три піхотні польські дивізії, дві кавалерійські бригади, захопила в полон 60 тис. солдат та офіцерів.
Біля Львова Червона армія зустрілася з частинами німецького Вермахту, які вже впродовж майже тижня блокували в місті 15-тисячний польський гарнізон на чолі з генералом В. Лангнером. Унаслідок переговорів між радянським і німецьким командуванням німці відійшли з цього району, але цього дня частини німецької 10-ї танкової дивізії генерала Шааля внаслідок непорозуміння атакували радянських кіннотників 2-го кавалерійського корпусу РСЧА.
Після тижневих боїв із німцями перестало існувати півторатисячне польське угруповання генерала броні Соснковського у Брюховецьких лісах під Львовом.
Кілька перших спроб радянських військ відбити Львів у поляків були невдалими

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Гельмязів Полтавської області і Красноград Харківської області

1942 - у Деражні на Хмельниччині підрозділи СС розстріляли 4 тисячі місцевих євреїв та ромів

1943 - радянські війська взяли районні центри Великий Токмак, Приазовське, Молочанськ Запорізької області, Ковалівка, Чутове, Яготин Полтавської області, Бобровиця та Михайло-Коцюбинськ Чернігівської області

1944 - війська 4-го Українського фронту вступили на територію Словаччини

1946 - відкриття першого Каннського кінофестивалю

1954 - скомпільована й запущена перша програма для ЕОМ, написана мовою фортран

1974 - кількість жертв урагану в Гондурасі сягнула 5 тисяч осіб

1979 - під час перебування імператора-канібала Жана-Беделя Бокасси з візитом у Лівії у Центральноафриканській імперії висадилися французькі десантники й забезпечили безкровний переворот, повернувши владу президентові Давіду Дако

1989 - у віці 71 року пішов у відставку перший секретар ЦК Компартії України Володимир Щербицький

1991 - Верховна Рада України створила Службу національної безпеки України (нині - СБУ).

Першим пунктом постанови ліквідовувався КДБ УРСР

1992 - на референдумі більшість громадян Франції висловилася за вступ країни до Європейського Союзу

1993 - парламент Азербайджану ухвалив рішення про вступ до СНД

1995 - київське "Динамо" рішенням УЄФА усунуте від єврокубків на три роки, результат матчу з "Панатінаїкосом" 13 вересня в груповому турнірі Ліги чемпіонів (1:0) анульовано.
Це сталося після того, як іспанський суддя Лопес Ньєто обвинуватив динамівців у спробі підкупу арбітрів - зокрема, через дарування шуб та пропозицію 30 тисяч доларів за перемогу.
Згодом зверхники "Динамо" заявили про причетність до цієї провокації колишніх керівників клубу. Київський клуб допустили до кваліфікації Ліги чемпіонів уже в наступному сезоні - 1996/97

2003 - на референдумі в Латвії громадяни проголосували за входження країни до Євросоюзу

2008 - унаслідок теракту, що стався в готелі "Марріот" у столиці Пакистану Ісламабаді, загинуло більше 53 осіб, у тому числі й посол Чехії, поранено 266 осіб

2011 - Верховна Рада скасувала перехід України на "зимовий" час, аби в останню неділю жовтня не переводити стрілки годинників на одну годину назад.
Відтак в Україні залишився постійний "неправильний" час - "літній". Аналогічне рішення раніше цього року ухвалили Росія й Білорусь.
Надалі в Україні час протягом півроку відрізнятиметься від середньоєвропейського на дві години, інші півроку - на одну годину

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (http://ledilid.livejournal.com/266042.html)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.