10 серпня в історії

843 - за Верденським договором імперія Карла Великого поділена між трьома його синами

955 - у битві на річці Лех біля містечка Лехфельд (нині Аугсбург) німецький король Оттон I Великий розгромив значно більші сили кочівників-угорців, які вторглися в Центральну Європу. Оттон зупинив тим самим загрозу християнству з боку варварів

1500 - португальський мореплавець Діого Діаш відкрив острів Мадагаскар

1539 - король Франції Франциск I (Франсуа І) запровадив у країні державну мову: він наказав складати всі офіційні документи не на латині, а французькою мовою

1557 - іспанська армія короля Філіпа II розбила французів у битві біля Сент-Кантена.
Це відбулося в день св. Лоренсо, і Філіп II вирішив спорудити монастир на честь святого. Новий палацовий комплекс повинен був уособлювати силу іспанської монархії та іспанської зброї, нагадуючи про перемогу іспанців прі Сан-Кантені.
Через 21 рік під Мадридом біля підніжжя гір Сьєрра-де-Гвадаррама постав Ескоріал - величний онастир, палац і резиденція королів Іспанії

1675 - король Англії Карл II заклав перший камінь Королівської обсерваторії в Гринвічі

1705 - в Астрахані почався стрілецький бунт проти реформ Петра I.
Стрільці вбили астраханського воєводу Ржевського з дітьми й перебили близько 300 чиновників

1737 - народився Антон Лосенко, український і російський художник, уродженець Глухова

1792 - Французька революція: кривавий штурм палацу Тюїльрі 20-тисячним натовпом повстанців-санкюлотів, падіння монархії (законодавчі збори зупинили повноваження короля Людовіка XVI).
Виникла нова повстанська адміністрація на чолі з
Петьйоном і Дантоном

Штурм палацу Тюїльрі. Художник Жак Берто

1809 - Еквадор оголосив про незалежність від Іспанії.
Реально незалежність була отримана лише у 1822 р.

1821 - Міссурі став 24-м штатом США

1833 - засновано місто Чикаго (тоді це було селище під назвою Уїнді-Сіті)

1845 - народився Абай Кунанбаєв, казахський поет-просвітитель, основоположник казахської класичної літератури, громадський діяч

1874 - народився Герберт Гувер, американський державний і громадський діяч, член Республіканської партії; 31-й президент США (1929-1933 рр.)

1889 - англієць Ден Райлендс запатентував пляшку, яка закривається корком із гвинтовою нарізкою

1895 - народився Михайло Зощенко, російський радянський письменник-сатирик

1896 - народилася Мілена Єсенська, чеська журналістка, громадська діячка, любов Франца Кафки.
Загинула в фашистському жіночому концтаборі Равенсбрюк

Мілена Єсенська

1911 - у Великій Британії ухвалено акт про парламент, який позбавив палату лордів права абсолютного вето

1912 - народився Жоржі Амаду, бразильський письменник і політичний діяч (був членом парламенту від комуністичної партії).
Лауреат Міжнародної Ленінської премії 1951 р.
Автор книги "Капітани піску", що стала основою фільму "Генерали піщаних кар'єрів"

1913 - Друга балканська війна закінчилася підписанням Бухарестського мирного договору між Болгарією, Румунією, Сербією, Чорногорією і Грецією

1918 - у Києві біля Лук'янівської в'язниці прилюдно повісили есера Бориса Донського - вбивцю генерала Германа фон Ейхгорна, керівника всіх німецьких військ в Україні.
Вирок був винесений німецьким військово-польовим судом і затверджений відповідною вищою владою України

1918 - в Одесі відбулося об'єднання організацій українських есерів, соціал-демократів та самостійників в Український національний союз.
УНС розгортав частково легально - через посередництво культосвітніх установ, частково таємно роботу з підготовки повстання в Україні з метою повалення влади гетьмана та його уряду "за прагнення їх до російської орієнтації"

1941 - радянські війська залишили з боями районні центри Іванівка й Березівка Одеської області

1943 - радянські війська зайняли районний центр Харківської області Печеніги

1944 - американські війська розбили останні японські сили на острові Гуам у Західній Океанії

1949 - Національне військове відомство США перейменоване в Міністерство оборони

1976 - у США припинено випуск 2-доларових банкнот

1983 - у Гельсінкі відкрився перший чемпіонат світу з легкої атлетики.
Одним із його героїв став дебютант радянської збірної, український стрибун із жердиною Сергій Бубка

1992 - президент Росії Борис Єльцин підписав указ про створення нового роду військ - Військово-космічних сил Росії

1995 - українська легкоатлетка Інесса Кравець встановила в Гетеборзі досі чинний світовий рекорд у потрійному стрибку - 15 м 50 см

1997 - український стрибун із жердиною Сергій Бубка вшосте поспіль став чемпіоном світу (досі більше нікому не вдавалося поставити такий рекорд)

2003 - перше весілля, зігране у космосі.
Наречений - 41-річний російський космонавт українського походження Юрій Маленченко (уродженець Світловодська на Кіровоградщині) - перебував на борту Міжнародної космічної станції; наречена - американка російського походження 26-річна Катерина Дмитрієва - в Центрі управління польотами в Х'юстоні.
Шлюб зареєстровано органами юстиції штату Техас, попри неприйняття Росавіакосмосу.
Через рік молодята обвінчалися в церкві

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.