15 липня в історії

1015 - у Берестові під Києвом помер Володимир Великий, великий князь Київський з 980 р., який у 988 р. хрестив Русь

1077 - разом із польськими військами у Київ повернувся князь Ізяслав Ярославович - старший син покійного Ярослава Мудрого - і вже втретє зайняв великокняжий престол.
Його конкурентами були молодші брати, зокрема, другий син Ярослава - Святослав - княжив у Чернігові, а молодший - Всеволод - у Переяславі

1205 - Папа Римський Інокентій III заявив, що євреї приречені на вічне рабство і підкорення через те, що розіп'яли Ісуса

1228 - через два роки по смерті засновник ордена францисканців Франциск Асизький зарахований до лику святих Папою Римським Григорієм IX

1240 - Олександр Невський із порівняно невеличкою дружиною новгородців та ладожців уночі напав на табір шведів, які зупинилися на відпочинок на Неві біля гирла Іжори, і завдав їм нищівної поразки.
Вважається, що саме після цієї перемоги князя почали називати Невським

1410 - у Грюнвальдській битві під час "Великої війни" 100-тисячні литовсько-українсько-польські війська за участю майже 30 тисяч татар та 4 тисяч чехів розгромили армію Тевтонського ордену (близько 85 тисяч вояків).
Ця поразка підірвала військову могутність тевтонців, припинила їх експансію на Схід і поклала початок занепаду Тевтонського ордену

Грюнвальдська битва

1567 - шотландська королева Марія Стюарт здалася бунтівній шотландській знаті

1606 - народився Рембрандт Харменс ван Рейн, видатний голландський художник

Рембранд і його дружина Саскія на картині "Блудний син у таверні"

1669 - завершилося найбільше виверження вулкану Етна на Сицилії, що тривало понад чотири місяці, протягом яких із надр вулкана витекло 830 мільйонів кубометрів лави.
У попередній період в історичних хроніках було зареєстровано 71 виверження Етни, після того Етна оживала ще майже сорок разів (з них десять - у ХХ ст.)

1795 - "Марсельєза" офіційно стала гімном Франції

1853 - народилася Марія Єрмолова, російська і радянська акторка

1876 - на конференції у Філадельфії ухвалено рішення про розпуск I Інтернаціоналу

1892 - народилася Мілена Рудницька, українська журналістка, письменниця, громадсько-політична діячка, педагог.
Одна з ідеологів українського жіночого руху на Західній Україні та його провідних діячок у 1920-1930-х pp. Голова центральної управи Союзу українок у Львові, Українського жіночого конгресу в Станіславові, Світового союзу українок, політичної жіночої організації "Дружина княгині Ольги"; редактор двотижневика "Жінка" (1935-1939); учасниця і репрезентантка українського жіноцтва на міжнародних жіночих з'їздах.

Мілена Рудницька


Активна діячка УНДО, посол до польського сейму (1928-1935). Як делегатка Української парламентарної репрезентації захищала в Лізі націй українські петиції, зокрема в справах пацифікації і голоду в Радянській Україні

1907 - народився Степан (Стефан) Попель, український та американський шахіст.
Один із найсильніших українських гравців у міжвоєнний період: чемпіон Львова 1929 р., чемпіон Галичини у 1928, 1942 рр. Після ІІ Світової війни, емігрувавши, відзначався і за кордоном: чемпіон Парижа у 1951, 1953, 1954 рр., багаторазовий чемпіон штатів Мічиган і Північна Дакота. Один із провідних шахістів української діаспори у США.
Саме його ім'я й документи після виїзду Попеля до США взяв Степан Бандера, аби переховуватися в Німеччині

1916 - американський інженер Уїльям Боїнг заснував компанію "Пасифік аеро продактс", яка через кілька місяців змінила назву на "Боїнг ейрплейн"

1917 - кадети вийшли з Тимчасового уряду Росії через наміри лівих міністрів визнати автономію України

1917 - народився Джордж Роберт Конквест, британський історик, письменник, дипломат.
Один із найвідоміших авторів публікацій з історії Радянського Союзу, зокрема періоду сталінських репресій та Голодомору 1932-1933 рр. ("Жнива скорботи" 1986 р.)

1919 - народилася Айріс Мердок, англійська письменниця і філософ, уродженка Ірландії

1919 - протесту диктатора ЗОУНР Євгена Петрушевича вищій раді Паризької мирної конференції з приводу її рішення дозволити полякам окупувати Східну Галичину

1919 - у Переяславі отаман Зелений (Данило Терпило) урочисто, в присутності місцевого люду та свого війська, скасував Переяславську угоду 1654 р. про "воз'єднання" з Московією.
У цей час сили Зеленого - І Повстанський кіш, що співпрацював із Директорією, - вимірювались близько 30 тисячами козаків і старшин

1920 - засновано факультет соціального виховання Київського інституту народної освіти (тепер - Національний педагогічний університет ім. Драгоманова)

1923 - утворення в СРСР державної авіакомпанії "Аерофлот".
Відкрилася перша в Радянському Союзі регулярна повітряна лінія за маршрутом Москва-Нижній Новгород

1925 - із цього дня територія УСРР, не враховуючи Молдавської АСРР, розподілялася на 41 округ: Артемівський, Білоцерківський, Бердичівський, Вінницький, Катеринославський, Житомирський, Запорізький, Зінов'євський, Ізюмський, Кам'янецький, Київський, Конотопський, Криворізький, Лубенський, Луганський, Маріупольський, Мелітопольський, Могилівський, Миколаївський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Одеський, Павлоградський, Первомайський, Полтавський, Прилуцький, Проскурівський, Роменський, Сталінський, Старобільський, Сумський, Тульчинський, Уманський, Харківський, Херсонський, Черкаський, Чернігівський, Шепетівський

1930 - народився Жак Деррида, французький філософ і теоретик літератури

1933 - Італія, Німеччина, Англія і Франція уклали Пакт чотирьох про погоджені дії із загальних міжнародних питань

1933 - почав роботу Свердловський машинобудівний завод ("Уралмаш")

1934 - у нацистській Німеччині заборонені англійські газети

1937 - запущено у дію 128-кілометровий канал Москва-Волга ім. Сталіна

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Уланів Вінницької області; Потіївка Житомирської області; Рокитне Київської області

1944 - Гринвіцька обсерваторія зруйнована внаслідок бомбардування німцями

1952 - у США заборонений радянський журнал "Америка" і радянські інформаційні бюлетені

1957 - в Архангельській області заснований випробувальний полігон Ракетних військ стратегічного призначення "Плесецьк"

1959 - на екрани США вийшов фільм "Деякі люблять гарячіше" (Some Like It Hot) за участю Мерилін Монро. У радянському прокаті він ішов під назвою "У джазі тільки дівчата"

1964 - сесія Верховної Ради СРСР звільнила Леоніда Брежнєва від обов'язків голови президії Верховної Ради у зв'язку із завантаженістю роботою в апараті ЦК КПРС.
Головою президії Верховної Ради СРСР обраний Анастас Мікоян - член іще сталінської команди, який згодом активно підтримав Микиту Хрущова у „розвінчуванні культу Сталіна"

1964 - Верховна Рада СРСР прийняла закон "Про пенсії і допомогу членам колгоспів".
У зв'язку з "підвищенням добробуту" населення і з метою дедалі повнішого задоволення його потреб держава запроваджувала у колгоспах пенсії "по старості, по інвалідності, в зв'язку з втратою годувальника і допомоги для жінок-членів колгоспів по вагітності і родах", розміри якої залежали від продуктивності праці колгоспників"

1965 - Конгрес США ухвалив закон, який вимагає друкувати на сигаретних пачках попередження про шкідливість паління для здоров'я

1970 - у фіналі першого чемпіонату світу з футболу серед жінок збірна Данії завдала поразки італійкам з рахунком 2:0

1974 - національна гвардія Кіпру під керівництвом грецьких офіцерів здійснила державний переворот. Президентський палац був зруйнований дощенту, а сам президент архієпископ Макаріос дивом вижив і втік у Лондон.
Через п'ять днів на Кіпр висадилися турецькі війська під приводом захисту кіпріотів-турків

1975 - запуском космічних кораблів "Союз-19" і "Аполлон-18" почався спільний радянсько-американський проект "Союз" - "Аполлон".
Через два дні кораблі зістикувалися один з одним

1977 - у Москві "на гарячому", під час передачі інформації своєму зв'язковому, російському шпигуну Тригону, затримана віце-консул посольства США Марта Петерсон (ця справа відома за фільмом "ТАРС уповноважений заявити")

1989 - у місті Сухумі Абхазької АРСР відбулися збройні сутички на міжнаціональному ґрунті.
Приводом для них стали розбіжності між абхазьким і грузинським населенням у зв'язку з організацією в Сухумі філії Тбіліського державного університету. При зіткненні в хід пішли каміння, палиці, холодна і вогнепальна зброя. 11 людей загинули, 127 госпіталізували


1990
- президія Верховної Ради СРСР видала указ про оголошення надзвичайного стану на території Нагірно-Карабахської автономної області

1990 - указ президента СРСР про формальне припинення контролю КПРС над засобами масової інформації

1991 - у Великій Британії заборонена реклама сигарет без напису "Куріння вбиває"

1997 - Верховна Рада України ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування

1998 - перший ефір "Нового каналу"

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.