30 травня в історії

1220 - народився Олександр Невський, князь Новгородський, Київський і Владимирський, який завдав поразок шведам на берегах Неви і лицарям-тевтонцям - на льоду Чудського озера; канонізований РПЦ в лику благовірних.
Дата приблизна

1416 - католицька церква спалила чеського релігійного реформатора Ієроніма Празького

1431 - у Руані на площі Старого Ринку англійці за присудом єпископа Кошона спалили живцем народну героїню, воєначальницю Жанну д'Арк.
На голову Жанні надягли паперову митру з написом "єретичка, віровідступниця, ідолопоклонниця". Попіл Орлеанської незайманої розвіяли над Сеною

Спалення Жанни д'Арк. Листівка XIX ст.

1434 - в битві біля Липан католицькі війська завдали дошкульної поразки чеським повстанцям-таборитам

1498 - початок третьої експедиції Христофора Колумба

1805 - військовий наказний отаман Платов заснував місто Новочеркаськ як адміністративний центр Землі війська Донського

1814 - країни антинаполеонівської коаліції (Росія, Велика Британія, Австрія та Пруссія) підписали із Францією Паризький мирний договір.
Умови договору були дуже прийнятні для Франції: її кордони зберігалися в межах, що існували на 1 січня 1792 р.; більшість втрачених під час війни колоніальних володінь поверталися Франції; витвори мистецтва, вивезені Наполеоном із захоплених країн, залишалися в паризьких музеях.
Договір передбачав відновлення незалежності Голландії, Швейцарії, німецьких князівств та італійських держав

1814 - народився Михайло Бакунін, російський мислитель, революціонер, анархіст

1846 - народився Карл Фаберже, російський ювелір, автор знаменитих яєць

1853 - народився Вінсент Ван Гог, нідерландський художник-постімпресіоніст

Ван Гог. Автопортрет із відрізаним вухом

1884 - відкрито рух по Катеринославській залізниці, що з'єднала Донбас і Кривбас

1886 - у Росії ухвалено закон про скасування з 1887 р. подушної податі

1887 - народився Олександр Архипенко, українсько-американський скульптор і художник, педагог, один з основоположників кубізму у скульптурі

1896 - трагедія на Ходинському полі в Москві.
Під час народних гулянь із нагоди коронації Миколи II, за офіційними даними, в тисняві загинуло 1389 людей, близько 1500 були травмовані. За неофіційними даними, постраждало до 20 тисяч жителів

1896 - народився Говард Гоукс, американський кінорежисер, сценарист і продюсер

1898 - в Андижані спалахнуло повстання із метою повалення царської влади в Туркестані

1904 - японські війська захопили російський порт Дальній у Китаї

1912 - народився Лев Ошанін, російський радянський поет, автор популярних та патріотичних пісень

1913 - закінчилася Балканська війна між Балканським союзом (Болгарія, Сербія, Греція, Чорногорія) й Туреччиною.
За Лондонським мирним договором турки, які зазнали поразки, втрачали всі свої європейські володіння, крім Стамбула та невеликої частини Східної Фракії. Албанія стала формально незалежною державою

1918 - для боротьби з інтервентами і білогвардійцями утворена Кубансько-Чорноморська радянська республіка

1918 - Рада міністрів Української Держави схвалила тексти військової присяги та урочистої обіцянки для службовців громадських відомств і суддів. Ці акти затвердив гетьман Павло Скоропадський. Також гетьман затвердив ухвалений Радою міністрів закон про військову підсудність (злочини військових)

1918 - у Києві повноважні представники двох урядів - Української Держави і РСФРР для укладення мирного договору на підтвердження своїх повноважень обмінялися грамотами.
Головою української мирної делегації був Сергій Шелухін, російську делегацію очолював Християн Раковський

1921 - у Юзівці Донецької губернії відкрито Донецький технікум ім. Артема для підготовки фахівців кам'яновугільної та металургійної промисловості Донбасу

1934 - народився Олексій Леонов, радянський льотчик-космонавт, який першим вийшов у відкритий космос (1965) і першим простягнув руку на орбіті американським астронавтам (1975)

1936 - народився Станіслав Гуренко, український політик, перший секретар ЦК КПУ в 1990-1991 рр., заступник голови Радміну УРСР у 1987-1990 рр. Перед тим із 1976 р. - секретар Донецького обкому партії.
Народний депутат України Х-ХІ та I, III-IV скликань (від Компартії).
Сьогодні - його 75-річний ювілей

Станіслав Гуренко

1937 - народився Олександр Дем'яненко, російський і радянський кіноактор

1941 - захоплення Німеччиною Криту

1942 - під керівництвом Олександра Сабурова на окупованій німцями території створена "Група об'єднаних партизанських загонів України"

1942 - авіація Великої Британії здійснила перший масовий наліт на Німеччину - в рейді брали участь близько тисячі літаків

1943 - у рейхскомісаріаті "Україна" введено дворічну обов'язкову працю української молоді 1923-1925 р.н. у Німеччині. Всякого, хто відмовлятиметься від обов'язку праці, трактуватимуть як "найманого жидами і більшовиками"

1959 - на острові Вайт (Англія) відбулося випробування судна на повітряній подушці

1961 - унаслідок спецоперації під контролем ЦРУ в Санто-Домінго розстріляний Рафаель Трухільйо, колишній диктатор Домініканської Республіки, генералісимус

1972 - Ірландська республіканська армія оголосила про припинення вогню ("повне припинення" - у 1994 р.)

1982 - шістнадцятим членом НАТО стала Іспанія

1985 - у Франції на авіасалоні відбувся перший показ літака Ан-124 "Руслан"

1994 - у Москві відбулася презентація Українського культурного центру

1995 - у Росії запроваджена в обіг купюра 100 000 рублів

1998 - у Києві урочисто відкрито й освячено відбудовану дзвіницю Михайлівського Золотоверхого собору (УПЦ КП)

1999 - міським головою Києва обрано Олександра Омельченка (за нього проголосували 76% киян).
Перед тим упродовж двох років президент Кучма не допускав до виконання обов'язків міського голови Леоніда Косаківського, а Омельченко був главою КМДА

1999 - у Мінську під час свята пива на станції метро "Немига" в тисняві, яка виникла, коли пішов дощ, загинуло 53 особи

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.