26 травня в історії

1232 - Папа Римський Григорій IX послав перших інквізиторів в Арагон, започаткувавши те, що через два сторіччя увійде в історію під назвою "Іспанська інквізиція"

1521 - імператор Карл V підписав Вормський едикт, який наказував арештувати релігійного реформатора Мартіна Лютера

1648 - 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького за участю кримських татар розгромила 18-тисячну польську армію Миколая Потоцького в битві під Корсунем


 

1650 - народився Джон Черчілль, герцог Мальборо, один із найвидатніших полководців Англії, котрий відзначився у Війні за іспанський спадок

1679 - англійський парламент ухвалив закон Хабеас Корпус (закон про недоторканність особи, Habeas Corpus Act), один з основних конституційних актів

1761 - Михайло Ломоносов виявив атмосферу на Венері

1799 - взяття Турина російськими військами Олександра Суворова

1805 - правитель Карабаху Ібрагім-хан присягнув на вірність Росії

1822 - народився Едмон Де Гонкур, французький письменник (старший із братів Гонкурів)

1865 - залишки армії Півдня під керівництвом генерала Сміта здалися - у США завершилася громадянська війна

1874 - народився Анрі Фарман, французький піонер авіації, льотчик, авіаконструктор та авіапромисловець

1901 - народився Борис Грабовський, український радянський фізик, творець радянської електронної системи передачі рухомого зображення на відстань (телебачення).
Син поета-демократа Павла Грабовського

Борис Грабовський

1905 - у готельному номері в Канні знайдений мертвим із простреленими грудьми Сава Морозов, російський промисловець та меценат. За офіційною версією, він покінчив із собою

1908 - у Персії англійський бізнесмен Вільям Д'Арсі почав добувати першу на Близькому Сході нафту

1918 - Закавказька Федерація розпалася на три незалежні республіки - Грузію, Вірменію і Азербайджан.
Утворення (зусиллями передусім меншовиків) Грузинської Демократичної Республіки

1928 - на засіданні ФІФА ухвалено рішення проводити раз у чотири роки чемпіонати світу з футболу

1929 - у Москві на стадіоні "Динамо" відбувся футбольний матч між збірними РРФСР та України, з якого вперше в СРСР вели прямий радіорепортаж (коментатор - Вадим Синявський)

1938 - у місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під заводську новобудову - "Фольксваген"

1940 - почалася евакуація військ союзників з Дюнкерка (Франція) під час Другої світової війни. Операція носила умовну назву "Динамо"

1946 - на виборах у Чехословаччині перемогли комуністи

1947 - в СРСР скасовано смертну кару (відновлена в 1950 р.)

1948 - у ПАР оголошено початок політики апартеїду

1955 - останній радянський солдат залишив Порт-Артур, який був російською військовою базою з 1898 року.
Згідно з укладеною, угодою Порт-Артур іще 20 років міг залишатися у тому ж статусі, але його безоплатно переданий китайцям

1966 - Гаяна здобула незалежність від Великої Британії

1972 - підписання в Москві "Основ взаємовідносин між СРСР та США" та радянсько-американського договору про обмеження стратегічних озброєнь (ОСВ-1).
Початок політики "розрядки"

Момент підписання договору ОСВ-1 президентом Ніксоном і генсеком Брежнєвим

1972 - у Берліні підписано транспортний договір між НДР і ФРН - перший державний договір між цими країнами

1981 - італійський уряд пішов у відставку через повідомлення про те, що сотні урядових чиновників пов'язані з таємною масонською ложею Пі-2

1987 - в СРСР ухвалено закон про кооперативи, яким надані більші можливості для індивідуальної трудової діяльності

1991 - у Грузії проведено президентські вибори; перемогу здобув Звіад Гамсахурдіа

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.