27 березня в історії

1512 - іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон відкрив Флориду

1654 - затвердження Березневих статей: російський цар Олексій Михайлович видав українським послам жалувані грамоти про прийняття України до складу Російської держави, підтвердження прав і вольностей її населення та всього Війська Запорозького, відпуск із Москви українських послів і посилку гетьману військової печатки

1793 - Катерина ІІ видала маніфест про включення Правобережної України до складу Росії

1845 - народився Вільгельм Рентген, німецький фізик, один із винахідників Х-променів.
Перший лауреат Нобелівської премії 1901 р. у галузі фізики

1854 - Кримська війна: Велика Британія і Франція оголосили війну Росії

1860 - мешканець Нью-Йорка Майкл Бірн запатентував коркотяг у вигляді свердлика

1871 - перший міжнародний матч із регбі (Шотландія - Англія, в Единбурзі)

1871 - народився Генріх Манн, німецький письменник

1881 - народився Аркадій Аверченко, російський письменник-сатирик і гуморист

1886 - народився Сергій Кіров, радянський державний і політичний діяч. Перший секретар Ленінградського обкому ВКП(б), член політбюро, вбитий у 1934 р. за наказом Сталіна.
Сьогодні - його 125-річний ювілей

1878 - російський селянин Федір Блінов подав заявку на отримання патенту на винайдений ним "вагон із нескінченними рейками" (перший у світі гусеничний трактор)

1893 - почала роботу перша у світі телефонна компанія "Александр Белл"

1898 - підписання Російсько-китайської конвенції, що передбачала надання Росії в орендне користування міст Порт-Артур (Люйшунь) і Далянь (Дальній)

1911 - народився Михайло Сорока, український політичний діяч, політв'язень.
За підозрою у причетності до ОУН у 1937 р. був засуджений польською владою на 5 років. Ув'язнення відбував у Березі Картузькій, Гродно, Станіславі. У 1940 р, був засуджений уже більшовиками на 8 років ГУЛАГу. Відбуваючи ув'язнення на Воркуті, Сорока створив підпільну організацію "ОУН-Північ", яка боролася за права політичних в'язнів. За це 1952 р. був засуджений до смертної кари, яку замінили на 25 років неволі.
У 1954 р. Сорока брав участь у Кенгірському повстанні політв'язнів. Від 60-х років відбував покарання у мордовських таборах. Скрізь, де був Михайло Сорока, він організовував літературні, історичні, релігійні вечори, підтримував в'язнів духовно та ідеологічно, за що його вважали ідейним патріархом політв'язнів радянських концтаборів.
Помер у Мордовії на 34-му році ув'язнення. Перепохований у Львові.
Сьогодні - його 100-річний ювілей

Михайло Сорока

1912 - народився Олекса Гірник, український дисидент, політв'язень.
У 60-ті роковини проголошення самостійності України Центральною Радою вчинив самоспалення біля могили Тараса Шевченка в Каневі на знак протесту проти русифікації України.
Герой України (2007, посмертно)

Олекса Гірник

1918 - Бессарабія увійшла до складу Румунії

1927 - народився Мстислав Ростропович, російський віолончеліст, диригент

1933 - свідчення Голодомору: протокол допиту звинувачуваного на Одещині. Зазначено, що троє голодних братів із с. Кручиново Любашівського району задушили 15-річного односельчанина, відрубали голову, злили кров, вилучили печінку, легені, серце, смажили і їли

1940 - югославський принц Павел скинутий в ході антифашистського воєнного перевороту

1943 - Раднарком України ухвалив постанову об'єднати галерею картин Тараса Шевченка та присвячений йому меморіальний комплекс у єдине ціле. Новоствореному Державному літературно-художньому музею Шевченка в Києві було надано нове приміщення - на бульварі його імені

1943 - президія Верховної Ради СРСР прийняла постанову "Про медалі "За оборону Ленінграда", "За оборону Одеси", "За оборону Севастополя" та "За оборону Сталінграда"

1945 - у ході Другої світової війни на території Великої Британії, у графстві Кент, впала остання німецька балістична ракета "Фау-2"

1952 - за пропуски занять з Уральського політехнічного інституту відрахований студент Борис Єльцин

1953 - в СРСР оголошена амністія політв'язнів, скасовані вироки терміном менше п'яти років ("ворошиловська амністія")

1958 - перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов обійняв і другий найвищий пост у радянському керівництві - голови Ради міністрів - після відставки Миколи Булганіна

1968 - в авіакатастрофі міста Киржач (Володимирська область РРФСР) загинув Юрій Гагарін, радянський льотчик, перший космонавт у світі, Герой Радянського Союзу. Разом із Гагаріним розбився льотчик-випробувач Володимир Серьогін

1973 - під час церемонії вручення "Оскарів" Марлон Брандо відмовився прийняти приз найкращому актору за виконання ролі Дона Корлеоне у фільмі "Хрещений батько" на знак підтримки індіанців, що борються за свої права.
"Хрещений батько" був визнаний кращим фільмом, а найкращою актрисою - Лайза Мінеллі за фільм "Кабаре"

1977 - найбільша за кількістю жертв авіакатастрофа в історії: в аеропорту Лос-Родеос (Тенеріфе, Канарські острови, Іспанія) зіткнулися два "Боїнги-747", загинули 583 особи

1978 - на екрани СРСР вийшла комедія Георгія Данелії "Міміно"

1985 - відбулася перша сесія Верховної Ради УРСР ХІ скликання. Обрано президію на чолі з Валентиною Шевченко, затверджено склад Ради Міністрів УРСР на чолі з Олександром Ляшком (він очолював уряд із 1972 р.)

1990 - у Лондоні на Бейкер-стріт, 221, відкрився музей Шерлока Холмса

1993 - у Києві в Українському драматичному театрі ім. І. Франка вперше відбулося вручення театральної премії "Київська пектораль"

1998 - управління харчових продуктів і ліків міністерства охорони здоров'я США схвалило засіб від імпотенції "віагра", розроблений компанією "Pfizer".
Початок "віагроманії"

Див. пародію на рекламні ролики:

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.