"Моя Україна відвернулася від мене"

Жодного російського громадянства до 1992 року не існувало. Постійна прописка автоматично ставала громадянство. Але Онуфрій виїхав із Лаври-Загорська-РРФСР 1988 року. Паспорти України почали видавати 1994 року. Значить, він шість років порушував закони СРСР-УРСР, не отримуючи прописку за місцем нової роботи і проживання та користувався паспортом СРСР з недостовірною пропискою. Це дрібниця, але вона яскраво вказує на міру зневаги високих церковників до цивільних законів

 

Це київський митрополит Онуфрій. У розповіді про те, що у 1969 році його не прийняли до Одеської семінарії.

Егоцентризм позамежного левела...

Уявіть собі будь-якого іншого 25-річного хлопця-недоучку, якого не приймають до якогось навчального закладу – і він описує цю неприємність словами "Моя Батьківщина відвернулася від мене". Причому навіть не у хвилину провалу, а через десятиліття. А так, кажуть, Онуфрій дуже смиренний.

***

Там же він пояснює, що багато років прожив у Загорську, де мав відповідну прописку, а "1988 року мене перевели в Україну до Свято-Успенської Почаївської Лаври, а пізніше, 1990 року, на рідну Буковину. У цей час розпався Радянський Союз і я, будучи до цього де-факто громадянином Росії (бо мав постійну прописку в Росії, а це по-сучасному означало громадянство), взяв український паспорт. Російське громадянство при цьому автоматично продовжилося".

Жодного російського громадянства до 1992 року не існувало. Прописка по-сучасному означає не громадянство, а реєстрація.

Так, постійна прописка автоматично ставала громадянство. Але Онуфрій виїхав із Лаври-Загорська-РРФСР 1988 року. Паспорти України почали видавати 1994 року. Значить, він шість років порушував закони СРСР-УРСР, не отримуючи прописку за місцем нової роботи і проживання та користувався паспортом СРСР з недостовірною пропискою.

Це дрібниця, але вона яскраво вказує на міру зневаги високих церковників до цивільних законів.

Далі Онуфрій вдає, що не відрізняє паспорт СРСР (паспортів РРФСР або УРСР не існувало) від паспорта РФ. Поетапна заміна радянського паспорта на паспорт РФ розпочалася 1 жовтня 1997 року.

Не думаю, що йому до Чернівців поштою надіслали паспорт РФ, дізнавшись, що у Сергієво-Посадському міськвідділі міліції він значиться у списку прописаних. Паспорт треба все ж таки запросити, отримати, сфотографуватися і розписатися. І це – 1998 року. Вже маючи паспорт.

І ще: постійна, а не тимчасова прописка у Лаврі за радянських часів означала, що людина на рахунку у КДБ. Зазвичай і ченцям і викладачам давали тимчасову прописку, щоб завжди був шанс виселити їх без пояснення причин.

Олег Пустовгар: Ленінський концтабір неподалік Полтави

Свій концтабір "вірні ленінці" з ВЧК розмістили неподалік Полтави, на Шведській Могилі. Там до 1920 року діяли заклади освіти і милосердя, зокрема учительська семінарія (тепер там НДІ свинарства Національної Академії Наук України) і церковно-парафіяльна школа. Їхні будівлі були передані губернському управлінню ВЧК, діячі котрого і відкрили концтабір 25 травня 1920 року. Жертвами політичних репресій того часу, в'язнями цього концтабору стали понад три сотні осіб.

Андрій Ковальов: "Хто ми пред Богом? Кракаділи!", або чому важливо молитися українською мовою!

У селах на Київщини рідко служать Всенічне бдіння. Після сімдесяти років безбожництва (за часів совка) люди просто були не привчені і не приходили у суботу ввечері до храму. Дорогий читачу, не лякайся, воно так називається - Всенічне, але не триває цілу ніч. Просто напередодні суботи служать одразу поєднані разом вечірнє богослужіння і ранню літургію. Від цього поєднання і називається - Всенічне бдіння. На практиці воно триває десь дві години.

Станіслав Кульчицький: МОН України прагне визначати життя або смерть вітчизняної науки

Міністерство освіти і науки України опублікувало на своєму офіційному сайті проєкт наказу "Про державну атестацію наукових установ та закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової діяльності". Кожний, хто має зауваження або пропозиції може до 17 травня 2024-го адресувати їх на електронну пошту МОН. У мене є зауваження, але хочу звернутися з ними не в міністерство, а до громадськості з ґвалтом: йдеться про життя або смерть вітчизняної науки!

Тімоті Снайдер: Тімоті Снайдер: Росія може програти цю війну

9 травня Росія святкує День Перемоги, вшановуючи розгром нацистської Німеччини у 1945 році. Всередині країни це ностальгія. У 1970-х роках радянський лідер Лєонід Брєжнєв створив культ перемоги. Росія за Путіна продовжила цю традицію. У лютому 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення до свого сусіда, консенсус полягав у тому, що Україна впаде за лічені дні. Успіх Москви не на полі бою, а в наших головах. Росія може програти. І вона повинна програти, заради світу – і заради себе самої.