Петлюрівець Кудрявцев та його односельчани-манкурти

Сучасна Україна - правонаступниця Української Народної Республіки, а сучасна РФ - правонаступниця СРСР. Сто років тому проти УНР вела війну червона і біла Росії. Нині війну веде путінська РФ: наша столітня війна за незалежність триває. Плекати пам'ять про борців за незалежність усіх історичних періодів (як воїнів Армії УНР, так і сучасних ЗСУ) – не лише право, але й моральний обов’язок органів місцевого самоврядування

 

Полтавський офіс Українського інституту національної пам'яті запропонував Михайлівській громаді біля Полтави вшанувати пам'ять уродженця цієї громади, борця за незалежність України у ХХ столітті Павла Кудрявцева.

Йшлося не лише про найменування вулиці на честь Павла Кудрявцева, а про широкий спектр комеморативних практик. Утім, влада громади (голова - Микола Коляндра) проігнорувала наші ініціативи.

Одна з ключових тез російської путінської пропаганди полягає у тому, що Україна, начебто, лише геополітичне непорозуміння, яке з'явилося на мапі світу через розвал СРСР.

Насправді, сучасна Україна - правонаступниця Української Народної Республіки, а сучасна РФ - правонаступниця СРСР. Сто років тому проти УНР вела війну червона і біла Росії. Нині війну веде путінська РФ: наша столітня війна за незалежність триває.

Плекати пам'ять про борців за незалежність усіх історичних періодів (як воїнів Армії УНР, так і сучасних ЗСУ) – не лише право, але й моральний обов'язок органів місцевого самоврядування.

Старшого лейтенанта Червоної армії у селі шанують, а от генерала Армії УНР - не хочуть
Старшого лейтенанта Червоної армії у селі шанують, а от генерала Армії УНР - не хочуть

Хто ж такий Кудрявцев і чому постать цього петлюрівця досі, навіть під час війни з росією, так лякає тамтешніх можновладців?

Він народився 1873 року у слободі Ряській Костянтиноградського повіту Катеринославської губернії, нині село Ряське, яке тепер підпорядковане Михайлівській сільській раді Полтавського району Полтавської області. Помер – 1 лютого 1921 року.

Губернський комісар УНР на Полтавщині, соратник Симона Петлюри, генерал-хорунжий Армії УНР (1920), генерал-поручник Армії УНР (посмертно).

Походив із родини священика. Закінчив Костянтиноградську гімназію та Полтавську духовну семінарію. Навчався у Катеринодарському політехнічному інституті, з 3-го курсу пішов служити до 1-го Катеринодарського козачого полку.

Закінчив Новочеркаське козаче училище (1909), вийшов хорунжим до 1-го козачого Нерчинського полку Забайкальського козачого війська (урочище Київське, Далекий Схід).

У складі цього полку на чолі 3-ї сотні брав участь у Першій світовій війні. Останнє звання у Російській імператорській армії — військовий старшина (помічник командира 1-го Нерчинського козачого полку).

З листопада 1917 року разом із іншими патріотами взявся за розбудову Українського Генерального Військового секретаріату. З грудня 1917 р. — співробітник Військового міністерства УНР, учасник вуличних боїв у Києві проти російських більшовиків у січні 1918 року.

З березня 1918 р. — губернський комісар УНР на Полтавщині. З 29 листопада 1918 року очолює 6-ий Полтавський корпус Армії УНР. Згодом — помічник командувача Окремого Залізнично-Технічного корпусу Дієвої армії УНР.

З 29 травня 1919 року - начальник 9-ї Залізничної дивізії Дієвої армії УНР. З 19 травня 1920 року — помічник військового міністра УНР, генерал-хорунжий. Помер від тяжких наслідків перенесеного плямистого тифу.

 
На Микулинецькому цвинтарі у Тернополі є меморіальна дошка зі згадкою про Павла Кудрявцева. А у рідному селі - ні, нема

"Смертю Генерал-Хорунжого Павла Кудрявцева Вiтчизнi нашiй нанесено ще один тяжкий удар: не стало одного з могикан, що першими стали в оборону нашого народу, чесного вояки-громадянина.

Нехай же його смерть буде для нас прикладом вiдданости i любови до нашої Батькiвщини", - говорилося у наказі Головної Команди вiйськ УНР про вшанування пам'ятi генерал-хорунжого Павла Кудрявцева від 19 лютого 1921 року.

Славного воїна Армії УНР, сина Полтавської землі посмертно підвищили до звання генерала-поручика. Наказ підписали Головний Отаман Симон Петлюра та в.о. вiйськового Мiнiстра Генштабу генерал-хорунжий Сергій Дядюша.

У Тернополі серед інших військовиків, які воювали за незалежність України, вшановано пам'ять Павла Кудрявцева. Його прах покоїться Микулинецькому цвинтарі Тернопіля.

А у його рідному селі поки що не буде ані вулиці, ані мемораільної дошки, ані хоч якогось заходу на його честь.






Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.