Візит до КДБ Білорусі – по свіжих слідах

На певному етапі попередньої обробки заяви, пакет документів подається на підпис керівнику УКДБ… КДБ зв'язується з декількома іншими органами: точно серед них є МВС… Листуватися з КДБ можна і електронною поштою…Ні, це не сюжет фільму "Назад у минуле", це сучасна Білорусь.

На певному етапі попередньої обробки заяви, пакет документів подається на підпис керівнику УКДБ… КДБ зв'язується з декількома іншими органами: точно серед них є МВС… Листуватися з КДБ можна і електронною поштою…Ні, це не сюжет фільму "Назад у минуле", це сучасна Білорусь.

Побував я у справжнісінькому КДБ. У місті Віцебск на Білій Русі. Отож хочу поділитися досвідом.

Прийшли ми з дружиною без попереднього запису: просто постукалися у двері. Як і до інших режимних об'єктів вхід строго за паспортом, причому необхідно здати мобільні телефони.

Далі довелося зачекати хвилин 10 поки до нас прийшла дуже чемна жіночка, що працює у архівному відділі. Вона нас уважно вислухала та розповіла, як у них все працює. Інформацію надаю зі слів, тому вона може бути неточною.

 Будівля УКДБ у Віцебську

Фото автора

Отже. Ознайомитися можна лише зі справами реабілітованих, і то лише з інформацією, що стосується безпосередньо родича: анкетами арештованого, його показами на допитах, постановами репресивних органів (в українській термінології), постановою про реабілітацію, тощо.

Справи нереабілітованих вважаються відкритими кримінальними провадженнями і ознайомлення з ними неможливе. Строк давності не грає ролі.

Нам трохи пішли назустріч. В них є база репресованих, за якою вони перевіряють наявність та місце зберігання справ. Жіночка запропонувала зателефонувати їй через 2 години після подання заяви та спитатися, чи справа існує. Знайшли.

Після подання заяви разом з копіями документів, що підтверджують родинну спорідненість (їх не треба нотаріально завіряти), починається досить складна внутрішня процедура надання відповіді по суті.

Ця заява спочатку потрапляє до юридичного відділу, який певно дає свою візу. Напевно на цьому етапі складається схема рідства, яка є одним зі службових документів. На певному етапі попередньої обробки заяви, пакет документів подається на підпис керівнику УКДБ, який по суті і приймає рішення чи можна задовольнити заяву.

Лише у разі позитивного рішення архівісти мають право "підняти" справу в архівосховищі, та за необхідності підтвердити деякі факти (наприклад перевірити, чи склад родини, повідомлений заявником, відповідає наведеному у документах).

 Фото із відкритих джерел

Якщо будуть виявлені невідповідності, заявника можуть попросити перевірити факти родинної спорідненості. Взагалі підхід такий, що докази має надати заявник; архівісти не зобов'язані співставляти дані з архівних документів із даними, наданими заявником. Тобто якщо буде невідповідність прізвища у одній літері – можуть і відмовити у ознайомленні зі справою взагалі.

Отже, навіть якщо заявник хоче особисто ознайомитися з архівною справою за місцем зберігання, її видадуть до читальної зали не раніше ніж через півмісяця.

КДБ зв'язується з декількома іншими органами: точно серед них є МВС. Якщо МВС повідомить, що в них щось є, у відповіді від КДБ буде написано, що також рекомендують звернутися до МВС. Якщо ні – ні. Отака підказка, але прямо вам нічого не напишуть.

Ну і звісно всі радянський грифи "секретно" та "сов. секретно" у Білорусі у великій повазі. З документами з таким грифом неможливо ознайомитися. Таким грифом можуть бути марковані і картки картотек МВС, не кажучи вже про інші документи КДБ.

 Фото із відкритих джерел

Листуватися з КДБ можна і електронною поштою. Можна просити, щоби вони виготовили копії документів із врахуванням обмежень, наведених вище. Ці копії одначе можуть надіслати лише звичайною поштою, бо інше мовляв не передбачено законодавством.

Отакі справи. Дякую всім, хто був причетний до декомунізації в Україні!

Олег Пустовгар: Ленінський концтабір неподалік Полтави

Свій концтабір "вірні ленінці" з ВЧК розмістили неподалік Полтави, на Шведській Могилі. Там до 1920 року діяли заклади освіти і милосердя, зокрема учительська семінарія (тепер там НДІ свинарства Національної Академії Наук України) і церковно-парафіяльна школа. Їхні будівлі були передані губернському управлінню ВЧК, діячі котрого і відкрили концтабір 25 травня 1920 року. Жертвами політичних репресій того часу, в'язнями цього концтабору стали понад три сотні осіб.

Андрій Ковальов: "Хто ми пред Богом? Кракаділи!", або чому важливо молитися українською мовою!

У селах на Київщини рідко служать Всенічне бдіння. Після сімдесяти років безбожництва (за часів совка) люди просто були не привчені і не приходили у суботу ввечері до храму. Дорогий читачу, не лякайся, воно так називається - Всенічне, але не триває цілу ніч. Просто напередодні суботи служать одразу поєднані разом вечірнє богослужіння і ранню літургію. Від цього поєднання і називається - Всенічне бдіння. На практиці воно триває десь дві години.

Станіслав Кульчицький: МОН України прагне визначати життя або смерть вітчизняної науки

Міністерство освіти і науки України опублікувало на своєму офіційному сайті проєкт наказу "Про державну атестацію наукових установ та закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової діяльності". Кожний, хто має зауваження або пропозиції може до 17 травня 2024-го адресувати їх на електронну пошту МОН. У мене є зауваження, але хочу звернутися з ними не в міністерство, а до громадськості з ґвалтом: йдеться про життя або смерть вітчизняної науки!

Тімоті Снайдер: Тімоті Снайдер: Росія може програти цю війну

9 травня Росія святкує День Перемоги, вшановуючи розгром нацистської Німеччини у 1945 році. Всередині країни це ностальгія. У 1970-х роках радянський лідер Лєонід Брєжнєв створив культ перемоги. Росія за Путіна продовжила цю традицію. У лютому 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення до свого сусіда, консенсус полягав у тому, що Україна впаде за лічені дні. Успіх Москви не на полі бою, а в наших головах. Росія може програти. І вона повинна програти, заради світу – і заради себе самої.