23 лютого в історії

1455 - у Майнці вийшла друком 42-рядкова Біблія Йоганна Гутенберга - вульгата, видання ін-фоліо, що служить традиційною точкою відліку історії друкарства в Європі.
Хоча це була не перша інкунабула, серед інших першодруків її виділяє виняткова якість оформлення

Сторінка з Біблії Гутенберга

1685 - народився Георг Гендель, німецький композитор

1743 - народився Меїр Ротшильд, німецький банкір єврейського походження, засновник банкірського дому

1758 - народився Василь Капніст, український письменник, громадсько-політичний діяч, поет і драматург.
У 1782 р. написав "Оду на рабство", що була протестом проти скасування державної автономії України. У 1791 р. їздив у Берлін просити допомоги на випадок повстання в Україні проти Росії, але позитивної відповіді не одержав. В 1798 р. опублікував поему "Ябеда", в якій у гострій формі критикував російську колоніальну політику на українських землях.
Переклав "Слово о полку Ігоревім" російською мовою і зробив цікавий коментар, в якому підкреслено українське походження та українські особливості цього твору

1847 - у битві Буена Віста (біля Пуерто де ла Ангостура в Мексиці) американські війська під командуванням генерала Закарі Тейлора завдали поразки мексиканцям на чолі з генералом Антоніо Лопесом де Санта-Анна

1854 - підписана Конвенція Оранжевої річки, або Блумфонтейнська конвенція, згідно з якою була проголошена Оранжева Вільна держава.
Британці визнали незалежність цієї республіки в Південній Африці ще 17 лютого

1874 - англійський майор Уолтер Уїнгфілд запатентував нову гру на свіжому повітрі - Sphairistike, нині відому як теніс

1874 - народився Константин Пятс, перший і єдиний президент довоєнної Естонії (1938-1940).
Втратив владу після окупації Естонії Радянським Союзом, потрапив в ув'язнення; помер у психіатричній клініці у Твері

1878 - народився Казимир Малевич, український і російський художник-абстракціоніст польського походження ("Чорний квадрат")

Малевич. Автопортрет (1910)

1881 - у Самарі почали виробництво "Жигулівського пива"

1883 - народився Карл Ясперс, німецький філософ, психолог, один із засновників екзистенціалізму

1887 - близько 2 тисяч осіб загинули внаслідок землетрусу на Французькій та Італійській Рив'єрі

1893 - німець Рудольф Дизель отримав німецький патент на свій двигун

1903 - Куба передала бухту Гуантанамо в оренду Сполученим Штатам "на вічні часи"

1905 - у Чикаго створено перший Ротарі-клуб - нерелігійну, неполітичну благодійну організацію підприємців. Цього дня адвокат Пол Гарріс зібрався з трьома друзями-бізнесменами на зустріч, щоб відтворити дух дружби і співпраці між діловими людьми.
Назва "Ротарі" походить від давньої практики чергування місця проведення зборів в офісах членів клубу.
Тепер асоціація "Ротарі інтернешнл" об'єднує 32 тисячі клубів і більш як 1,2 мільйони членів по всьому світу

1910 - перші змагання радистів у Філадельфії (на швидкість і точність передачі азбуки Морзе)

1918 - почалися бої німецьких військ із новоствореними більшовицькими загонами під Псковом

1918 - більшовики розстріляли кримськотатарського діяча Номана Челебіджихана, главу уряду Кримської демократичної республіки, що існувала лише 72 дні

1929 - народився Алексій II (Олексій Рідігер), патріарх Московський і всієї Русі (РПЦ) у 1990-2008 рр.

1930 - у лікарні Берліна помер Хорст Вессель, німецький студент, член НСДАП, член штурмового загону.
14 лютого на нього у дверях квартири напали члени "Рот фронту" й компартії (Вессель жив разом із 18-річною повією в помешканні жінки, чийого чоловіка вбили нацисти, й не сплачував комірне). Від отриманих від час "розборок" ран 23-річний Хорст помер.
Згодом штурмовика-поета Весселя возвели в мученики Третього Рейху. Його смерть була політизована й активно використовувалася нацистською пропагандою. Ім'ям Весселя називали вулиці, парки, школи, станцію метро, корабель тощо. Хорст став символом самовідданого націонал-соціаліста, готового померти за свої ідеали.
"Пісня Хорста Весселя" ("Знамена вгору"), автором якої був сам Вессель, стала гімном спершу штурмовиків СА, а з 1930 р. - всієї партії націонал-соціалістів.


Український переклад першої строфи:
Піднявши стяг, крокують твердо лави.
Штурмовики зімкнулися в ряди!
Товариші, полеглі для ясної слави,
В колоні нашій - духом назавжди.

1943 - радянські війська зайняли Суми, Охтирку, Лебедин і Краснопілля

1944 - почалася депортація чеченського та інгуського народів, котрі нібито співпрацювали з німецькими окупантами, з їхньої історичної батьківщини в Сибір.
Депортація супроводжувалася масовими розстрілами та спаленням сіл на Кавказі; злочинною операцією керували Сталін та Берія

1945 - американські війська звільнили столицю Філіппін Манілу, а радянські - Познань у Польщі

1947 - почала роботу Міжнародна організація зі стандартизації (ISO)

1954 - народився Віктор Ющенко, президент України у 2005-2010 р.

1958 - кубинські повстанці викрали Хуана Мануеля Фанхіо, чемпіона світу з автоперегонів у "Формулі-1". Однак невдовзі аргентинця звільнили, і Фанхіо залишився добрим другом із його викрадачами

1970 - день незалежності Кооперативної Республіки Гайяна

1994 - Держдума Росії амністувала ГКЧП

1997 - вчені з Единбурга (Шотландія) повідомили про успішне клонування дорослої вівці.
Новонароджена одержала ім'я Доллі

Доллі прожила шість із половиною років і залишила шістьох ягнят

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

У пошуках Костя Щита

На початку 2021 року, гортаючи скановані копії українського щоденника "Свобода", я натрапив на вельми просте пошукове оголошення: людина, яку шукали, була родом з моєї рідної Мерефи. Як згодом стало відомо, цією людиною був Костянтин Мусійович Щит — старшина української армії та тенор Української Республіканської Капели, яскраву історію життя якого впродовж майже сторіччя тримали в таємниці родичі з двох різних частин світу.

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.