АНОНС: презентація книжки "Нотатки з кухні "переписування історії" В'ятровича
Володимир В'ятрович презентує свої "Нотатки з кухні "переписування історії"
7 жовтня о 18.30 в Музеї Майдану відбудеться презентація книжки Володимира В'ятровича "Нотатки з кухні "переписування історії".
Наші ідентичність, пам'ять, визвольний рух, революції, "люди волі" – це теми його найновішого твору. Не оминув автор і таких драм української історії, як репресії, Голодомор, Друга світова війна, а також стосунків із західними та східними сусідами.
У цьому виданні Володимир В'ятрович розповів, який вигляд мали розсекречення архівів КДБ за політичними лаштунками і тиск Росії на Україну задля "спільної історії".
З одного боку, сховані в таємних архівах факти, з іншого – нав'язані домінантні російські, "совєцькі", польські й інші погляди на українські історичні події та героїв не давали змоги Україні вільно трактувати свою історію. Проте після відновлення незалежності за 30 років українці утверджують свою самостійність, у тому числі й у поглядах на минуле. Як змінилися наші уявлення про Україну – про це у "Нотатках із кухні "переписування історії".
"У книжці переплелася історія як "history" з моєю особистою історією – "story". Це текст про минуле – моє, українців, минуле в цілому. Про те, як формуються мої погляди на історію, як і чому я намагався допомагати формувати їх іншим. Це водночас і мій особистий досвід, і мої спроби спонукати українців переосмислити досвід колективний, щоб не повторювати помилок і впевненіше йти вперед. Це однаково актуально для мене особисто та для нас усіх разом", – каже автор.
Запрошуємо почути наживо від автора про те, як переосмислити наше минуле та "домовитися" з ним.
Модераторка заходу – заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності Ольга Сало.
Організатори: Національний музей Революції Гідності, видавництво "Наш формат".
Просимо зареєструватися на захід, оскільки число відвідувачів обмежено через карантинні вимоги.
Пресслужба музею – 044 229 40 13, 096 39 345 66, maidanmuseum@gmail.com.